Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 martie 2010

Reducerea varstei de pensionare pentru copii

Intrebare:

“Buna ziua,
Ma numesc E. si sunt nascuta 05.08.1955 asi dori sa stiu cand imi pot depune dosarul pentru pensie anticipata? Mentionez ca am o vechime in munca de 35 de ani am 3 copii, nu am grupa iar in cartea de munca am perioade in care nu mi sau platit darile la stat, aproximativ 2 ani.
Doresc sa stiu daca ma afecteaza la vechimea pe care o am. In cartea de munca este mentionat ca am un an de toxicitate.
Multumesc ”

Raspuns:

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare si care au nascut cel putin 3 copii si i-au crescut pâna la vârsta de 10 ani beneficiaza de reducerea vârstei standard de pensionare dupa cum urmeaza:
a) cu un an - pentru 3 copii;
b) cu doi ani - pentru 4 sau mai multi copii.

Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita pensie pentru limita de varsta cu o reducere de 1 an pentru copii, respectiv de la varsta de 59 de ani sau de pensie anticipata partiala cu cinci ani inaintea indeplinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la varsta de 55 de ani (5 august 2010).
De asemenea, nu va putem specifica amanunte despre perioada pentru care sunt facute precizari in carnetul de munca cu privire la neplata darilor catre stat, intrucat reglementarile sunt diferite in functie de perioada despre care este vorba, existand legi succesive care s-au aplicat distinct.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: