Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 martie 2010

Nerevizuire medicala si trecere limita de varsta

Intrebare:

“Buna ziua!
Sunt pensionara de inv. Gr.III din data de 28.09.2004.Pina la acordarea pensiei am avut un stagiu total de 26 ani,4 luni 28 zile.Am lucrat in gr.II de munca 17 ani 3 luni 11 zile.Sunt nascuta in 05.08.1957. Am urmatoarele intrebari:
Cind pot iesii la pensia de limita de virsta
Pina la ce virsta trebuie sa ma prezint la comisia de pensie ptr,inv. ptr. revizuire
Pentru pensia de limita de virsta cum se ia in calcul perioada da pensie de inv. gr.III,an la an ?
Daca pentru revizuire la comisie la stagiul total realizat se ia in calcul si perioada de pens. de inv.
Din ce data nu mai sunt obligata sa ma prezint la revizuire.
Multumesc frumos”

Raspuns:

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Aceste considerente se bazeaza pe art. 38 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, care precizeaza:
“(1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiază de drepturi de asigurări sociale, cu excepţia celor prevăzute la art. 40 lit. a)-c) şi e);
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat.”
Prin urmare, perioada de pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul la stabilirea stagiului total de cotizare realizat.
Analizand cele precizate in mesajul trimis, aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-26 ani, 4 luni si 28 zile, stagiu realizat pana la inscrierea la pensie de invaliditate;
-5 ani si 6 luni-stagiu asimilat, respectiv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Total 31 de ani, 10 luni si 28 zile.
Conform art. 62 alin. (7) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.”

Prin urmare, avand in vedere ca ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, aveti dreptul sa nu mai fiti supusa revizuirii medicale periodice incepand cu varsta de 55 de ani, cu 5 ani inaintea varstei standard de pensionare de 60 de ani, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 17 ani, 3 luni si 11 zile, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani si 6 luni, respectiv de la data de 5 februarie 2014.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

davidel spunea...

buna ziua,
tatal meu este nascut in iulie 1947. momentan este pensionat anticipat pe caz de boala nerevizuibila din 2005. Are un stagiu de cotizare de 39 ani 10 luni si 18 zile.As dori sa stiu la ce varsta poate trece la pensia pentru limita de varsta
va multumesc

Specialist Pensii spunea...

@Davidel
In conformitate cu prevederile legale in vigoare si avand in vedere data nasterii tatalui dvs., poate solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu luna septembrie 2011, la implinirea varstei de 64 de ani si 2 luni.