Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 martie 2010

Neacordare pensie sociala minima garantata

Intrebare: Spaţiere de la stânga la dreapta

“Buna ziua
Mama mea ,are o pensie de urmas de 260 RON si o pensie de veteran de razboi de 110 Ron.Poate benficia de majorarea pensiei la 350 RON conform noii legialatii care prevede pansia minima de 350 RON sau in acest caz cele 2 pensii se cumuleaza si astfel nu se incadreaza depasind suma de 350 RON cele doua pensii cumulate.Poate fi asociata pensia de veteran de razboi cu pensia sociala?
Va multumesc”

Raspuns:
In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, respectiv art. 1 alin. (3) din acest act normativ prevede ca “Pentru anul 2009, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 300 lei începând cu data de 1 aprilie 2009 şi de 350 lei începând cu data de 1 octombrie 2009.”

În situaţia persoanelor care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea pensiei sociale minime garantate se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor acestor venituri.
Pensia socială minimă garantată se acordă numai în situaţia în care veniturile prevăzute mai sus, însumate, se situează sub nivelul prevăzut de lege, respectiv 350 lei, în acest moment.
Astfel, in cazul mamei dvs.:
 -Pensie de asigurări sociale aflată în plată: 260 lei.
 -Indemnizatie de vaduva veteran de razboi în cuantum de 110 lei lunar.
 -Veniturile însumate: 260 lei + 110 lei = 370 lei.
Întrucât veniturile însumate (370 lei) depăşesc pensia socială reglementată de lege de 350 lei, aceasta nu se mai acordă, conform prevederilor legale mai susmentionate.

Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Stanciu Mihaela spunea...

Am iesit la pensie cu opensie de 188 de lei. Nu mai primesc nici un ajutor sau pensie de nicaieri si cred ca pot beneficia de diferenta acordata de stat ca sa insumez o pensie sociala minim garantata de 350 de lei. Unde ma pot adresa pentru a primi diferenta? Locuiesc in Ploiesti si la ce institutie trbuie sa ma adresez si ce documente trebuie sa duc. Va multumesc pentru rspuns. adresa de e-mail unde as dori sa primesc raspunsul...stanciu.mihaela12@yahoo.com 21 aprilie 2011 ora 12..o6.