Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

12 februarie 2010

Respingere dosar - data inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,
va scriu in legatura cu tatal meu, H.A., actualmente somer.
Am dori sa stim cand poate beneficia de pensia partiala anticipata. S-a nascut la data de 19.07.1950, a realizat un stagiu complet de cotizare de 40 de ani si 25 de zile, din care in conditii speciale si deosebite de munca:
- grad I: 2 ani, 7 luni si 15 zile;
- grad II: 3 ani, 7 luni si 28 de zile.
Mentionam ca in data de 24.07.2009 a depus dosarul spre pensionare partiala anticipata, dosarul lui fiind respins.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., respectiv ca tatal dvs este nascut la data de 19 iulie 1950, rezulta ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani si stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta de la data de 19 iulie 2015.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa I si II de munca-in procent de 100%) o perioada de 6 de ani, 3 luni si 11 zile, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 1 an inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 59 de ani (19 iulie 2014).
Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data, pentru ca tatal dvs. a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (19 iulie 2010).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile assimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Prin urmare, in mod corect, casa de pensii a respins dosarul de inscriere la pensie anticipata partiala a tatalui dvs., intrucat nu indeplinea conditia de varsta conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: