Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

19 februarie 2010

Pensie anticipata partiala - depunerea dosarului

Intrebare:

“Va rog sa ma lamuriti cu privire la pensionarea anticipata.
Sunt femeie,nascuta la 25.02.1955. Am o vechime de 30 ani si 6 luni, din luna august 2009 sunt in somaj.Vreau sa stiu daca pot beneficia de pensie anticipata,incepand cu luna februarie 2010 cand implinesc 55 ani.
Daca am dreptul la pensie anticipata, as mai vrea sa stiu cine depune dosarul la Casa de pensii ,avand in vedere ca in prezent sunt in somaj, eu sau Agentia Municipala Pentru Ocuparea Fortei de Munca Sector 4.?
Va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 25 februarie 1955, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani (25 februarie 2015) si stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (25 februarie 2010).
Conform art. 82 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procură specială, a tutorelui sau a curatorului acesteia.” Prin urmare, cererea de pensionare, impreuna cu toate actele doveditoare se depune personal, de catre dvs., la casa teritoriala de pensie.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: