Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

12 februarie 2010

Informatii inscriere pensie - grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti varsta de pensionare avand urmatoarele date :
- angajata din anul 1976 (33 ani) din care am fost incadrata in grupa a doua de munca pentru 19 ani, 11 luni si 24 zile.
Specific ca sunt nascuta in anul 1956 luna mai.
Va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in luna mai 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 19 ani, 11 luni si 24 zile, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani, din luna mai 2012.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (mai 2011).
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: