Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 februarie 2010

Pensie pentru limita de varsta - revolutionar

Intrebare:

“Va scriu in numele tatalui meu care este nascut la 1 decembrie 1950, are o vechime in munca de peste 38 de ani si este revolutionar, avand certificat de revolutionar si beneficiaza de prevederile Legii recunostiintei fata de eroii martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei, lege aparuta in 2004 care prevede la la art.5 aliniatul n sa poata iesi la pensie cu 5 ani in avans fata de varsta normala de pensionare
Este valabil si-n cazul tatalui meu?
Ce demersuri trebuie sa intreprindem (suntem din Bucuresti)
Multumesc”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut la data de 1 decembrie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

Conform art. 5 alin. (1) din legea nr. 341/2004 cu modificarile si completarile ulterioare:
Persoanele prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) (Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989), precum şi la art. 4 alin. (1) (urmaş de erou-martir) beneficiază, pe lângă indemnizaţia calculată conform prevederilor art. 4, şi de următoarele drepturi:
n) pensionarea cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard, prevăzută de lege”.

Prin urmare, in situatia in care tatal dvs. dovedeste calitatea de revolutionar cu un certificat emis conform prevederilor Legii nr. 341/2004, poate beneficia de pensie pentru limita de varsta cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani, respectiv de la data de 1 decembrie 2010.
Astfel, dupa implinirea varstei de 60 de ani tatal dvs. poate solicita pensie pentru limita de varsta, depunand in acest sens toate actele necesare acestei categorii de pensie, precum si o copie de pe certificatul care dovedeste calitatea de revolutionar.

Cu bine,
Specialist pensii.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Asi avea si eu citeva intrebari daca se poate :
1.Se cere o declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri, sau dupa caz, declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte nivelul venitului brut lunar realizat, in cazul Luptatorului Remarcat prin Fapte Deosebite; ce venituri intra totusi aici : pensia de invaliditate,pensia de limita de virsta,salarii ,dividente,dobinzi bancare,dividente bursa,venitul din vinzarea unui apartament,venituri din chirii, etc ??
2.daca venitul intr-o luna este de ex 60 milioane vechi ,atunci nu mai primesti indemnizatia in acea luna sau timp de 3 luni ??[60/3>17mil]
3.pentru anii din urma se calculeaza suma actualizata ,sau cea din anii aceia care era acum 4-5 ani ?
4.se aplica reducerea virstei de pensionare cu 5 ani pentru revolutionarii care au stagiu incomplet de cotizare,
dar daca ai si ani de munca in gr2 de munca - se cumuleaza scaderea virstei de pensionare [5 ani +0.2grII]??

Specialist Pensii spunea...

1. Luptătorul Remarcat prin Fapte Deosebite beneficiază de indemnizaţia reparatorie prevăzută de lege, dacă realizează venituri brute lunare sub nivelul salariului mediu brut pe economie.
Veniturile despre care se face vorbire in articolul din lege sunt veniturile de natura salariala, nu si alte feluri de venituri din cele enuntate de dvs.

2. Indemnizatia nu se primeste decat pe luna in care se depaseste salariul mediu brut pe economie.

3. Indemnizatia este cea prevazuta de legislatia in vigoare la acel moment. Legea nr. 341 nu prevede posibilitatea actualizarii.

4. In primul rand, daca nu aveti stagiul complet de cotizare, nu aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa II de munca.
In al doilea rand, reducerile pentru revolutionari se cumuleaza cu celelalte reduceri prevazute de lege, daca sunt intrunite conditiile specifice de acordare a acestora.

Merișan Silvia spunea...

Sunt pensionara cu limita de virsta.Am avut grupa 2 de munca 20 ani.Sunt revolutionara si beneficiez de leg.341.Am iesit la pensie din 2010 ian.,cu o reducere de 10 ani.5 ani cu leg.341,si 5 ani reducere la cei peste 20 ani munca grea.Pensia de servici s-a micsorat deoarece platesc sanatatea.Guvernanti sustin ca cei cu grupele 1 si 2 li s-au marit pensiile ,insa in cazul meu nu s-a intimplat...ba si indemnizatia s-a micsorat...insa pensia de servici nu mi s-a marit deloc,desi am grupa 2 de munca grea.Rog frumos,poate ma luminati si pe mine.Va multumesc mult.Astept raspuns.

Anonim spunea...

Am inteles ca trebuie sa ai 35 ani vechime ca sa iesi la pensie mai repede cu 5 ani datorita ca esti revolutionar , dar daca ai 60 de ani si 30 ani vechime nu se poate iesi ?

cipi spunea...

Tatal meu a fost in anul 1989 militar la timisoara ,nu a facut nici-un demers pentru a beneficia de aceast indemnizatie de revolutionar. Daca da ce ar trebui sa faca pentru a beneficia si daca nu, de ce nu sar putea incadra?