Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

16 februarie 2010

Pensie de urmas din sistemul militar-sotie supravietuitoare

Intrebare:

“Buna ziua Sotul meu a decedat in 2009, a fost cadrul militar, pensionat din 2003
Eu sunt nascuta in anul 1957, septembrie 17, am 28 ani vechime in munca . Va rog frumos, vreau sa stiu cand am dreptul
la pensie de urmas dupa sotul si ce trebuie sa fac?”

Raspuns:

Conform art. 37 din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, “ Au dreptul la pensie de urmas copiii si sotul supravietuitor, daca persoana decedata era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii militare de stat”.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 39, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei de 55 de ani, daca a avut cel putin 15 ani de casatorie cu persoana decedata si nu realizeaza venituri lunare provenite dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici decat jumatate din salariul mediu pe economie.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Prin urmare, puteti beneficia de pensie de urmas din sistemul militar la implinirea varstei de 55 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

buna ziua as dori si eu o informatie privind pensia de urmas Sotul meu a decedat in urma cu 5 anianul 2006 fiind pensionar al ministerului administratiei si internelor va intreb dupa legea aparuta la ce varsta pot obtine pensie de urmas si care sant conditiile care trebuie indeplinite actualmente am 54 ani nascuta in 1957 feb va multumesc anticipat pentru raspuns

Alex spunea...

va salut cu respect. As dori s ava pun si eu o intrebare. Bunicul meu,l veteran de razboi, a decedat acum trei zile. Avea grad de colonel de armata, a fost casatorit timp de 62 de ani cu bunica. Aceasta din urma a trait impreuna cu bunicul din salariul apoi pensia acestuia. DIn ce imi dau eu seama, bunica ar avea drept la pensie de urmas. V-as ruga, daca se poate, sa imi spuneti ce pasi tre bui urmati sa facem pentru bunica dosar in vederea obtinerii pensiei de urmas. Va multumesc anticipat.