Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 februarie 2010

Informatie inscriere pensie anticipata partiala - diminuare

Intrebare:

“buna ziua.
ma numesc c.m. din baia mare si doresc sa va solicit o intrebare:
in data de 31.08.2010.implinesc 55 ani. Iar in luna aprilie 2010 vechimea in munca va fi de 37 ani.
rog sa ma informati daca pot intra in pensie anticipata anul acesta si cu ce cota de penalizare.
mentionez ca:vechimea in munca imi este neintrerupta!
daca se poate raspus pe acest mail.
va multumesc foarte frumos.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 31 august 1955, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 31 august 2015.

Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (31.08.2010).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Daca stagiul mentionat de dvs.-37 de ani nu contine si perioade asimilate, atunci diminuarea ar fi in jur de 9 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare 37 ani-diminuare cu 0,15% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in august 2010-60 luni pana la varsta standard de pensionare de 60 de ani
-0,15% x 60 de luni = 9 %.

Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

violeta spunea...

tatal meu a muncit in spania timp de 5 ani cu carte de munca iar cum s-a imbolnavit ,nu mai poate sa munceasca va rog frumos sa stium si noi daca poate sa beneficieze de pensia din spania ,si asi mai dori sa stim ce trebuie facut pentru aceasta .va multumesc

Specialist Pensii spunea...

Poate solicita pensie comunitara la indeplinirea conditiilor de pensie din Romania, in functie de data nasterii si de realizarea stagiului de cotizare.
De asemenea, poate solicita de pensie din Spania, in situatia in care are dreptul la pensie conform legislatiei spaniole, legislatie de care trebuie sa se intereseze la autoritatile acestei tari.