Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 februarie 2010

Informatii inscriere limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
Sunt născută la data de 20 februarie 1958, am o vechime neîntreruptă de 31 de ani şi 6 luni din care 18 ani sunt la grupa a II a de muncă.
Doresc să ştiu când am dreptul să mă pensionez anticipat sau la limită de vârstă?
Vă mulţumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 20 februarie 1958, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 18 ani, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 56 de ani, de la data de 20 februarie 2014.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani (20 februarie 2013).
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: