Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

12 februarie 2010

Acte necesare inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua,

Sunt nascuta in 5.11.1968 si am cotizat la stat din data de 7.07.1986. Doresc sa stiu cand pot beneficia de pensie anticipata si ce acte imi trebuiesc?
Multumesc.”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca sunteti nascuta la data de 5 noiembrie 1968, varsta standard de pensionare fiind 60 de ani si stagiul complet de cotizare de 30 de ani.

La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Potrivit prevederilor legale, daca veti realiza stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (5 noiembrie 2023).
Actele necesare pentru inscrierea la pensie anticipata partiala sunt :
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă/anticipată/anticipată parţială (anexa nr. 12 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-carnetul de muncă (în original şi xerocopie).
-acte de stare civilă ale solicitantului: buletin/carte de identitate, certificat de naştere, certificat de căsătorie (original şi copie);
-livretul militar (original şi copie);
-diplomă de studii (original şi copie) sau adeverinţă din care să rezulte durata normală şi perioada studiilor la zi, precum şi certificarea absolvirii acestora-doar în cazul studiilor superioare;
-adeverinţă privind sporurile şi adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă.
-adeverinţă privind condiţiile de muncă speciale şi/sau deosebite. Această adeverinţă este importantă pentru unităţile care au avut angajaţi care au lucrat în condiţii nocive, şi li s-a acordat grupa I sau grupa a II-a de muncă conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001. Aceste adeverinţe trebuie să cuprindă în mod obligatoriu actul normativ în baza căruia s-a acordat grupa superioară de muncă, anexa şi punctul din acesta conform prevederilor Ordinului ministrului muncii nr. 590/2008.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Buna ziua,
Lucrez in invatamant si as dori sa ma pensionez.Sunt nascuta in luna decembrie 1952,voi avea la 31 aug. 2010 38 de ani de vechime si 38 de ani de cotizatie.
As dori sa stiu daca ma avantajeaza pensionarea incepand cu1 sept. 2010 saue mai bine sa cuntinui inca 2 ani si sa ies la limita de varsta

Specialist pensii spunea...

In conformitate cu dispozitiile art. 127 alin.(3) din Legea nr.128/1997, “personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani înainte de limitele de vârsta prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă are o vechime în învăţământ de cel puţin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani bărbaţii”.
Prin urmare, in cazul dvs. exista posibilitatea sa va pensionati conform articolului mai susmentionat, la data de 1 septembrie 2010, dovada realizarii vechimii in invatamant facandu-se cu o adeverinta eliberata de Inspectoratul Scolar Judetean.
Pensionarea conform acestui articol este pensie de limita de varsta, fara nicio diminuare a drepturilor de pensie.
Cu bine,