Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 februarie 2010

Informatii inscriere pensie - anticipata partiala sau urmas

Intrebare:

“Sunt nascuta pe 01.feb.1955 si am vechime 25 ani 7 luni si 9zile. ce posibilitate de pensionare as avea? mentionez ca sotul defunct a avut pensie. a decedat acum 4 ani si am beneficiat 6 luni de pensie de urmas. multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta in data de 1 februarie 1955, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 1 februarie 2010, in cazul dvs.).
Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 25 ani, 7 luni si 9 zile, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Regula generala de stabilire a pensiei de urmas pentru sotul supravietuitor este acea prevazuta de art. 67, respectiv la varsta standard de pensionare, la care se refera si intrebarea dvs.:
“(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.
(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.”
Prin urmare, puteti solicita pensie de urmas la implinirea varstei standard de pensionare, respectiv in cazul dvs., la implinirea varstei de 60 de ani-1 februarie 2015.
La aceeasi varsta, puteti solicita pensie pentru limita de varsta, putand opta pentru cea mai avaantajoasa dintre pensii.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: