Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 februarie 2010

Pensie anticipata partiala-respingere

Intrebare:

“Buna seara
mama mea este nascuta la data de 19.03.1954 si are o vechime in munca de 28 de ani, 3 luni si 15 zile pana la data de 01.11.2009, in prezent este in somaj de la 01.11.2009.
La ce varsta poate beneficia de pensie anticipata?
Multumesc anticipat !”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca mama dvs. este nascuta in data de 19 martie 1954, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 8 luni, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 4 luni.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare (respectiv din data de 19 noiembrie 2008, in cazul mamei dvs.).
Intrucat nu a realizat decat un stagiu de cotizare de 28 ani, 3 luni si 15 zile, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 29 de ani si 4 luni, nu poate beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Mentionam ca la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale, nu se au in vedere perioadele asimilate, respectiv: cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora, serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat si nici perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
Prin urmare, poate solicita doar pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 de ani si 8 luni, de la data de 19 noiembrie 2013.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: