Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 februarie 2010

Contract de asigurare - stagiu minim

Intrebare:

“buna ziua! sunt d. din bucuresti,am 39 de ani si o vechime de doar 7 ani si 8 luni.As dori sa ma informati cati ani ar trebui sa mai cotizez pentru a acumula vechimea necesara pensiei si care ar fi suma lunara;va multumesc!”

Raspuns:

Intrucat aveti varsta de 39 de ani, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani, cu conditia realizarii stagiului minim de cotizare de 15 ani. De asemenea, puteti beneficia de pensie anticipata partiala la varsta de 55 de ani, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 30 de ani.

Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata, se pot asigura în sistemul public, pe baza de contract de asigurare sociala, atat persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la art. 5 alin. (1) din lege (respectiv cei asigurari obligatoriu) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin. (1), cum este cazul dvs.

Astfel, pentru a beneficia de vechime in munca, puteti incheia un contract de asigurare cu casa teritoriala de pensii in raza careia aveti domiciliul, iar actele necesare sunt:

-contractul de asigurare sociala (anexa 3 - 2 exemplare);
-copie buletin/carte de identitate, din care sa reiasa adresa de domiciliu din Romania;
-dosar de incopciat;
-carnet de munca, in original.

Incepand cu 1 martie 2009 cota de contributie de asigurari sociale stabilita este de 31,3% (venitul asigurat pornind de la 1 leu RON pana la orice suma stabilita de dvs.) si se plateste la casieria casei de pensii sau cu ordin de plata sau dispozitie plata/incasare tip CAS la trezoreriile judetene in contul deschis pe seama casei de pensii.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: