Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

16 februarie 2010

Pensie pentru limita de varsta-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna Ziua .Ma numesc G. N. de profesie contabil ,lucrez intr-o interprindere mecanica ,nascuta la data de 17.04.1956 ,fiind angajata pe data de 3 ianuarie 1976 si avand specificata in cartea de munca 25 de ani de grupa a IIa , fiind contabila de sectie .as vrea sa stiu la ce varsta ma pot pensiona la limita de varsta .Va multumesc anticipat, astept raspunsul dumneavoastra cat mai repede posibil .la revedere”

Raspuns:
Fiind vorba de o femeie nascuta la data de 17 aprilie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.
Aceasta varsta de pensionare este prevazuta de Legea nr. 19/2000 si anexa nr. 9 din Normele de aplicare a Legii, in raport de data nasterii.
In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, daca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca-in procent de 100%) o perioada de 25 de ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 54 de ani si 6 luni (17 octombrie 2010).
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: