Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

22 februarie 2010

Informatii inscriere pensie - grupe de munca

Intrebare:

“Buna ziua!
Va cer ajutorul pentru a ma lamuri in privinta situatiei mele.
Ma numesc B.V., sunt nascut la data de 10.10.1955 si am o vechime in munca de 36 ani 3 luni 16 zile, din care:
-7 ani 7 luni 3 zile in grupa III de munca
-14 ani 9 luni 27 zile in grupa II de munca
-11 ani 3 luni 20 zile in grupa I de munca
-2 ani 6 luni 26 zile perioade asimilate (armata si somaj)
Ati putea sa-mi spuneti cand ma pot inscrie pentru orice fel de pensie (de limita de varsta, anticipata sau anticipata partial) ? Asta pana cand nu se gandesc mai bine guvernantii nostri sa ne scoata la 70 ani la pensie.
In speranta ca va veti putea gasi timp si pentru intrebarea mea, va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.

Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:

a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de aproximativ 26 de ani, 1 luna si 17 luni, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani, respectiv pana la varsta de 59 de ani (10 octombrie 2014).

b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai putin favorabile, astfel:

-pentru o perioada de 11 ani, 3 luni si 20 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 6 ani, , dar, intrucat prevederile art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000, care prevede reducerea varstelor de pensionare pentru grupa I de munca, sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.

De asemenea, potrivit prevederilor legale, puteti solicita pensie anticipata partiala de la implinirea varstei de 60 de ani, cu 5 ani inainte de implinirea varstei standard de pensionare de 65 de ani, prin urmare, pensia pentru limita de varsta este mai favorabila.

Astfel, cea mai favorabila solutie in cazul dvs. este ceva prevazut la pct. a si puteti depune dosarul de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 59 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: