Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 februarie 2010

Informatie inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“As dori sa ma ajutati sa stiu daca ma pot pensiona anticipat cu pensie partiala .
Deci sint nascut la 16.05.1953
Am pina acum 32 de ani lucrat ,practic lucrez din 1978.
Din 1978 si pina in 1999 am fost incadrat cu grupa a doua de munca !
este posibil sa fi avut si in continuare grupa doua de munca ,dar trebuie sa verific 1
As dori sa stiu ,,in ce conditii ma pot pensiona cu pensie partiala anticipata ,deci practic citi ani imi trebuie sa fi lucrat la grupa a doua sau in conditii deosebite pentru a ma pensiona la aceasta data?
Cu multumiri , S”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 16 mai 1953, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 21 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 4 ani si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani si 6 luni, de la data de 16 noiembrie 2013.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (inclusive sporul de grupa II de munca, potrivit legislatiei anterioare), puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 60 de ani (16 mai 2013).
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: