Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 februarie 2010

Informatii inscriere pensie-grupa II de munca

Intrebare:

“Sunt nascuta in 1957 octombrie.Am lucrat 23 de ani in grupa a-2-a de munca,si 13 ani fara grupa, actualmente fiind in campul muncii.Va rog sa imi spuneti cand pot sa ma pensionez.Va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut in luna octombrie 1957, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 23 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, incepand cu luna octombrie 2012.
Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv de la implinirea varstei de 55 de ani, prin urmare, in cazul dvs. este mai favorabila pensia pentru limita de varsta.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: