Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

5 februarie 2010

Incadrare pensie de invaliditate

Intrebare:

„Buna seara,
fratele meu are grad de invaliditate 3 , stabilit acum 10 ani de institutul mina minovici- in urma unui accident ,acum are 24 ani si nu a beneficiat niciodata de nici un fel de pensie sau ajutor de la stat,
Poate primi pensie , in conditiile in care chiar are un handicap?
unde trebuie sa ma adresez?
As dori sa-mi spune-ti daca se poate , ptr. ca a fost nevoie de internare si nu am avut asigurare , a trebuit sa platesc din urma cu penalitati.
v-as ruga sa ma ajutati.
va multumesc”

Raspuns:

In primul rand, pentru inscrierea fratelui dvs. la pensie de invaliditate, trebuie ca acesta sa se adreseze medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate.

In privinta stagiului de cotizare necesar pentru pensia de invaliditate, este necesar sa consulatati art. 57 din Legea nr. 19/2000, care prevede:
„(1) Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate, daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta, conform tabelului nr. 3.

TABELUL Nr. 3
────────────────────────────────────────────────────────────────────
Varsta asiguratului Stagiul de cotizare
in momentul ivirii necesar
invaliditatii (ani)
────────────────────────────────────────────────────────────────────
sub 25 ani 5
25-31 ani 8
31-37 ani 11
37-43 ani 14
43-49 ani 18
49-55 ani 22
este 55 ani 25
────────────────────────────────────────────────────────────────────

(2) Beneficiaza de pensie de invaliditate si asiguratii care, pana la data ivirii invaliditatii, au realizat cel putin jumatate din stagiul de cotizare necesar, prevazut in tabelul nr. 3.”
Prin urmare, in raport cu varsta fratelui dvs., este necesar de un stagiu minim de cotizare de 2 ani si 6 luni.
Pot beneficia de pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare, persoanele care au suferit accidente de muncă, invaliditatea s-a datorat unei boli profesionale, tuberculozei, unei neoplazii, SIDA, în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiunilor militare.
Pentru aceasta, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere si actele medicale prezentate pentru conditia de handicap despre care ati mentionat in cererea dvs.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: