Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 februarie 2010

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“Numele meu este D.B. si am nevoie de o informatie.
Din anul 2007 primesc pensie de urmas iar din octombire 2009 sunt angajata 4 ore cu un salar de incadrare de 499 lei.
Am inteles ca salarul mediu brut pe economie pe 2010 este de 1836 lei si as vrea sa stiu daca pot lua in continuare si pensie de urmas si salar.
Din informatiile pe care le detin reiese ca ar trebuii sa am un salar de 459 lei ca sa pot beneficia de ambele venituri insa nu stiu daca aceste informatii sunt corecte.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

asta in cazul copiilor orfani de ambii parinti !! precizati asta!!! in cazult orfanilor de 1 sg parinte nu au dreptul la munca!