Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 februarie 2010

Conditii speciale de munca - reducere si contestatie decizie medicala

Intrebare:

“Buna ziua,
Va scriu cu speranta ca voi primi un raspuns clar, care sa ma lamureasca in privinta aspectelor pe care le redau mai jos.
Ma numesc G.A., domiciliat in localitatea B., Jud. Alba, CNP … si sunt beneficiar al pensiei de invaliditate conform deciziei nr. … din … emise de Casa Judeteana de Pensii Alba. Am inaintat o soliciare catre aceasta institutie pentru a afla cand anume ma incadrez la pensia de limita de varsta, fara a primi un raspuns concludent. Am rugamintea sa-mi analizati dosarul si sa-mi dati un raspuns in acest sens, pentru a stii exact la ce data pot solicita pensia de limita de varsta. Cu cat se reduce varsta de pensionare daca am lucrat atatia ani in conditii grele de munca?
Va trimit in attach decizia de pensionare emisa de CJP Alba.
Mai am o nelamurire fata de incadrarea invaliditatii in categoria BOALA OBISNUITA. Desi am depus la dosar recomandarea medicului expert de la Oficiul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca de la Clinica de Medicina Muncii Cluj Napoca, unde am fost internat, nu s-a tinut cont de acestea. Va trimit in attach si aceste documente. De ce nu s-a tinut cont de ele la incadrarea invaliditatii si la cine trebuie sa cer lamuriri?
Va rog sa-mi trimiteti raspuns la acesta solicitare pe e-mail sau la urmatoarea adresa…
VA MULTUMESC!”
Raspuns:
1. Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 05.11.1954, varsta standard de pensionare in cazul dv. este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani, conditie pe care o indepliniti.
De asemenea, din analiza datelor dvs. privind activitatea desfasurata in grupa superioara de munca, rezulta ca ati efectuat activitate un numar de 20 ani si 3 luni, in conditii speciale de munca.
In conformitate cu dispozitiile Legii nr.226/2006, asiguratii care au realizat stagii de cotizare mai mici de 25 ani in conditii speciale beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea proportionala a varstelor standard de pensionare conform reducerilor din anexele nr. 4 si 5.
Astfel, conform anexei nr. 5 din Legea nr. 19/2000, pentru ca ati realizat stagiul necesar de cotizare prevazut de aceasta (27 de ani) si ati desfasurat activitate in conditii speciale de munca o perioada de 20 de ani si 3 luni, puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare cu 8 ani, respectiv de la implinirea varstei de 57 de ani (de la data de 05.11.2011).
2. Precizam, in primul rand, ca la cuantumul drepturilor de pensie de invaliditate nu are nicio influenta cauza invaliditatatii.
Totusi, in situatia in care gradul de invaliditate nu este acceptabil in functie de boala invalidanta, puteti contesta decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate.
Aceasta se realizeaza în termen de 30 de zile de la comunicare, la oficiile de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.
Pot face obiectul contestaţiei gradul de invaliditate acordat, cauza invaliditatii, data ivirii invaliditatii şi valabilitatea deciziei emise de cabinetul de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Contestaţia se depune la cabinetul de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca, care a făcut expertizarea sau revizuirea medicală; acestea au obligaţia de a înainta cererea în termen de 10 zile de la data înregistrării, împreună cu dosarul medical oficiului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţean/al sectoarelor municipiului Bucureşti.
Medicii experţi ai asigurărilor sociale de la oficiile de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţene/ale sectoarelor municipiului Bucureşti rezolva contestaţia în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia.
Dacă prin decizia emisă se rezolva favorabil contestaţia, bolnavul fiind încadrat într-un grad superior de invaliditate, noua decizie înlocuieşte pe cea care face obiectul contestaţiei, cu valabilitate de la aceeaşi data; în situaţia în care se respinge contestaţia, iar bolnavul este încadrat într-un grad inferior de invaliditate, decizia de expertiza medicală se aplica începând cu luna următoare aceleia în care a fost emisă; când se menţine acelaşi grad de invaliditate se păstrează elementele şi valabilitatea deciziei anterioare.
Deciziile rămase definitive pot fi revizuite în caz de erori de către unitatea de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca care le-a emis, la sesizarea partii interesate sau a organelor de control ale CNPAS.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: