Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

21 februarie 2010

Cumul pensie de urmas militara cu salariul

Intrebare:

“Buna ziua.
Am o intrebare: momentan beneiciez de pensie de urmas militara, intru-cat am 23 de ani si sunt student la masterat. Vrau sa stiu daca imi fac PFA si lucrez mai am dreptul la pensie? sau pot sa fac cumul intre venituri? si daca da, care e venitul maxim pentru care pot face cumul intre acesta si pensie? Exista vre-o posibilitate pentru un astfel de cumul, fara PFA, cu carte de mnca de exemplu?
M-ar mai interesa si daca intru la doctorat daca mai am dreptul la pensie? si daca pot face cumul intre pensie si bursa doctorala?”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 59 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 164/2001, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:

d) beneficiarul unei pensii de urmaş, cu excepţia celor prevăzuţi la art. 40-42, realizează venituri brute lunare dintr-o activitate profesională mai mari decât jumătate din salariul mediu brut pe economie, pentru care asigurarea este obligatorie”.
Prin urmare, in cazul in care urmasul este angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa se incadreze in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1836 lei pentru anul 2010.
Astfel, in cazul in care venitul brut, asa cum reiese din declaratiile nominale depuse de angajator la casa de pensii, va fi mai mare de 459 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei militare de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca si venitul asigurat.
Prin urmare, in cazul in care va angajati cu contract individual de munca, vi se aplica prevederile de mai sus.
In privinta doctoratului, va rugam sa va adresati casei de pensii a Ministerului Apararii Nationale, care este institutia competenta in acest sens, reglementarile ei fiind secrete. Precizam insa ca, in sistemul public de pensii, in perioada de doctorat se primeste pensie de urmas, atata timp cat copilul beneficiar nu a depasit varsta de 26 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: