Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

25 octombrie 2009

Plata cu ora

Intrebare:

“Sunt F.G., profesor pensionar la limita de varsta. Am primit recent decizia de pensionare, in care este precizat faptul ca nu mi se iau in considerare orele prestate la plata cu ora, inscrise in anexa de sporuri. As dori sa stiu daca este corect intrucat pentru aceste castiguri, alaturi de orele din norma intreaga, au fost virate la buget contributiile de asigurari sociale - dupa cum a fost precizat in anexa emisa de secretariatul scolii.
Multumesc pentru un raspuns si un sfat, F.G.”

Raspuns:

Potrivit prevederilor Legii nr. 128/1997 privind Statutul cadrelor didactice, în învăţământ, contractul individual de muncă la funcţia de bază se încheie pentru realizarea activităţilor corespunzătoare postului didactic ocupat prin concurs, pentru îndeplinirea normei didactice stabilite de lege.
După epuizarea formelor stabilite de Statutul cadrelor didactice, pentru încărcarea orelor rămase neocupate, conducătorul instituţiei de învăţământ dispune acoperirea lor prin plata cu ora de către personalul didactic titular sau colaborator.
Potrivit dispoziţiilor art. 2 lit. b din Legea nr. 130/1999, modificată şi completată, persoanele care prestează diferite servicii în baza unor legi speciale, fiind plătite în temeiul acestora, nu li se încheie contracte individuale de muncă sau convenţii civile de prestări servicii.
În temeiul celor de mai sus şi conform prevederilor art. 23 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată, sumele încasate de personalul didactic pentru plata cu ora nu fac parte din baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale si deci nu sunt luate în calcul la stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie.
Prin urmare, in mod corect, cererea dvs. de a vi se recalcula drepturile de pensie pentru aceste ore a fost respinsa.
Cu bine,
Specialist pensii.

6 comentarii:

Unknown spunea...

Sa inteleg ca a fost un abuz retinerea contributiilor de asigurari sociale pentru orele de la plata cu ora ? - intrucat aceste retineri s-au facut, conform statului de plata (si a "fluturasilor" lunari)

Specialist Pensii spunea...

Retinerea contributiilor pentru asigurarile sociale s-a facut numai dupa data de 1 aprilie 2001, cand nu mai este necesara dovedirea sumelor cu adeverinta, calculul drepturilor de pensie facandu-se dupa baza de date privind evidenta nominala a asiguratilor, existenta la casa teritoriala de pensii.
Inainte de aceasta data, la sumele pentru plata cu ora nu s-a oprit contributia de asigurari sociala, doar impozitul si posibil contributia pentru asigurarile de sanatate.

Anonim spunea...

nu mai inteleg nimic adica statul ne ia banii abuziv, daca plata cu ora nu se ia in calcul la stabilirea pensiei?

Specialist Pensii spunea...

Nu, statul a incasat contributiile conform prevederilor legale.
Retinerea contributiei pentru asigurarile sociale de stat pentru plata cu ora s-a facut doar dupa 1 aprilie 2001, data de la care acestea se iau in calcul la stabilirea drepturilor de pensie, daca sunt incluse in declaratiile nominale depuse de angajator la casele teritoriale de pensii.

v.ciubotaru spunea...

Sunt profesor si urmeaza sa ies la pensie.Vazand blogul Dvs.am cerut angajatorului sa-mi dea o adeverinta in care sa specifice expres ca pentru orele facute de mine la plata cu ora,in perioada 1971-1995 s-a virat contributia de asigurari sociale.Am obtinut aceasta adeverinta.Credeti ca va fi luata in consideratie la casa de pensii sau va trebui sa ne judecam? Multumesc,V.Ciubotaru

Specialist Pensii spunea...

Pentru plata cu ora, anterior datei de 1 aprilie 2001, nu s-a retinut niciodata contributia de asigurari sociale, indiferent de ceea ce a precizat angajatorul in adeverinta.
Prin urmare, ramane valabil raspunsul nostru din mesajul de mai sus.
De asemenea, conform pct. VI din O.U.G. nr. 4/2005, "nu sunt luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual, intrucat nu au facut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001:
-formele de retribuire in acord sau cu bucata, in regie sau dupa timp, pe baza de tarife sau cote procentuale".