Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

19 octombrie 2009

Cumul pensie anticipata cu salariul

Intrebare:

“buna seara!as dori sa intreb daca cineva care iese la pensie anticipat poate sa se angajeze cu jumatate de norma si sa primeasca si pensia sau ar fi ilegal?va multumesc anticipat!”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II cu excepţia persoanelor care exercită funcţia de consilier local sau consilier judeţean”.

Prin urmare, in cazul in care o persoana beneficiara a unei pensii anticipate se angajeaza cu contract individual de munca, indiferent daca acesta este cu norma intreaga sau cu timp partial (jumatate de norma), plata pensiei anticipate sau anticipate partiale se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu se poate angaja nici daca o face cu conventie civila de prestari servicii? Ma refer la o persoana care este pensionata anticipat. In cazul acesta poate cumula pensia anticipata cu salariul obtinut in urma unei conventii civile de prestari servicii?

Specialist Pensii spunea...

Se poate angaja cu conventie civila de prestari serviciu, cu exceptia cazurilor in care, pentru acea perioada, se constituie si vireaza contributie pentru asigurarile sociale, caz in care aceasta conventie este asimilata contractului de munca si, prin urmare, nu se poate cumula cu pensia anticipata partiala.