Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 octombrie 2009

Informatii inscriere pensie-conditii speciale si grupa a II-a

Intrebare:

“Sunt nascut la data de 21.05.1958 . Am varsta de 51 de ani si 5 luni . Am vechime de cotizatie 29 de ani dintre care 19 de grupa speciala si 10 ani de grupa a doua. Va intreb daca pot sa ies la pensie anticipata. Am mai avut 1 an si 3 luni de pensie dupa operatia de hernie de disc 1987 - 1989.
Va Multumesc Anticipat ! N.V.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I (conditii speciale) si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 29 de ani, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 58 de ani si 6 luni (21 noiembrie 2016).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 19 ani lucrate in conditii speciale, varsta standard de pensionare se reduce cu 7 ani, conform anexei nr. 4 din Lege si, in aceste conditii, aveti dreptul la pensie la implinirea varstei de 58 de ani-21 mai 2016.
-pentru o perioada de 19 ani lucrata in grupa I (in cazul in care conditiile speciale mentionate de dvs. sunt cele din grupa I conform legislatiei anterioare), varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Intrucat pensia anticipata sau pensia anticipata partiala se obtine cu cinci ani inaintea indeplinirii varstei standard de pensionare, respectiv la varsta de 60 de ani, in cazul dvs., este mai favorabila pensia pentru limita de varsta, conform precizarilor de mai sus.
Cu bine,
Specialist pensii.

2 comentarii:

Unknown spunea...

sint opereta de hernie de disc de 2 ani ,dupa doua luni am mers la servici pt. a nu-mi pierde locul de munca .Am facut terapie de recuperare la Felix. In prezent nu ma simt bine si asi dori sa ma pensionz de boala , imi este frica sa nu recidiveze boala .Am 23 ani lucrati si neintrerupti cu stagiu de cotizatie la zi si varsta de 42 ani .
ma pot pensiona de boala ?acum sant in CM.am efectuat 72 zile CM.

Specialist Pensii spunea...

In situatia in care medicul expert al asigurarilor sociale va incadreaza intr-un grad de invaliditate, in raport de afectiunile dvs. medicale, aveti dreptul la pensie de invaliditate, pentru varsta dvs.-42 de ani fiind necesar un stagiu de cotizare de 14 ani (sau jumatate din acesta).