Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 octombrie 2009

Contestatie expertizare medicala

Intrebare:
"Ma numesc P.C. si mama mea in varsta de 82 ani a fost diagnosticata cu dementa senila de curand si trecuta pe medicatie specifica. Acum 2 ani, in 2007 a cazut si a suferit o operatie la sold, fapt pentru care nu s-a mai putut deplasa, fiind imobilizata la pat (dupa ce a fost operata). In urma operatiei simptomele de batranete s-au accentuat, chemarea unui specialist psihiatru la dimiciliu impunandu-se. Situatia de acum este urmatoarea:
-nu se poate deplasa dacat cu greu pana la baie cu cadrul si insotita (nu din proprie initiativa)
-nu-si mai controleaza functiile (are pempersi tot timpul)
-nu se poate hrani (daca nu i se da, moare de foame)
-nu se poate spala, etc.
Deci daca nu este asistata nu poate trai. De aceea am facut toate demersurile pentru a primi indemnizatie de insotitor pentru ca o persoana sa stea in permanenta cu ea si s-a prezentat la comisie in judetul Prahova, acolo unde are domiciliul (mentionez ca eu sunt divortata, am o fata la liceu pe care trebuie s-o intretin, nu locuiesc in aceeasi localitate si nici nu o pot lua la mine, eu avand serviciu). I-a acordat indemnizatie de gradul 2, motivand ca nu are nici o internare la psihiatrie, si nici RMN. Nu am internat-o pentru ca in situatia ei nu poate sta intr-un spital, fiind imobilizata la pat si fara sa-si controleze functiile vitale, iar RMN-ul nu vad ce rosta are sa platim salvare dus-intors din moment ce afectiunea care-I afecteaza creierul este diagnosticata de medicul specialist si este evidenta (are momente cand nu ma recunoaste)
Intrebare: ce trebuie facut pentru ca sa obtina gradul I si indemnizatia adecvata avand in vedere ca:
Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile urmatoare, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand îngrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane; Cu multumiri, P.C."
Raspuns:

In situatia in care gradul de invaliditate nu este acceptabil in functie de boala invalidanta, puteti contesta decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate.

Aceasta se realizeaza în termen de 30 de zile de la comunicare, la oficiile de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Pot face obiectul contestaţiei gradul de invaliditate acordat, cauza invaliditatii, data ivirii invaliditatii şi valabilitatea deciziei emise de cabinetul de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Contestaţia se depune la cabinetul de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca, care a făcut expertizarea sau revizuirea medicală; acestea au obligaţia de a înainta cererea în termen de 10 zile de la data înregistrării, împreună cu dosarul medical oficiului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţean/al sectoarelor municipiului Bucureşti.

Medicii experţi ai asigurărilor sociale de la oficiile de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţene/ale sectoarelor municipiului Bucureşti rezolva contestaţia în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia.

Dacă prin decizia emisă se rezolva favorabil contestaţia, bolnavul fiind încadrat într-un grad superior de invaliditate, noua decizie înlocuieşte pe cea care face obiectul contestaţiei, cu valabilitate de la aceeaşi data; în situaţia în care se respinge contestaţia, iar bolnavul este încadrat într-un grad inferior de invaliditate, decizia de expertiza medicală se aplica începând cu luna următoare aceleia în care a fost emisă; când se menţine acelaşi grad de invaliditate se păstrează elementele şi valabilitatea deciziei anterioare.

Deciziile rămase definitive pot fi revizuite în caz de erori de către unitatea de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca care le-a emis, la sesizarea partii interesate sau a organelor de control ale CNPAS.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: