Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

1 octombrie 2009

EFRP: directii de reforma pentru pensiile europene

EFRP: directii de reforma pentru pensiile europene +
raport privind cele 11 sisteme de pensii private din ECE
Federatia Europeana a Fondurilor de Pensii (EFRP – The European Federation for Retirement Provision), care grupeaza asociatiile fondurilor de pensii private din statele europene (inclusiv APAPR) a publicat recent doua rapoarte pe care vi le supunem atentiei:

1) Business perspective on financial market reforms – raport comun intre EFRP si alte federatii ale asociatiilor profesionale din piata financiara europeana, care prezinta viziunea acestora privind directiile de reforma pentru pietele financiare, ca urmare a crizei financiare si economice;
2) Facing up to the challenges – raport publicat in urma primei conferinte organizate sub egida CEEC Forum, plus rapoarte de tara pentru sistemele de pensii private din cele 11 state ale Europei Centrale si de Est (ECE), inclusiv Romania.

Va prezentam concluziile EFRP incluse in primul raport:
„Europa se confrunta cu o provocare majora in drumul sau de a oferi pensii decente si sustenabile pentru generatiile viitoare. Imbatranirea populatiei face foarte grea misiunea sistemelor publice de pensii, de tip pay-as-you-go, de a se tine de promisiunile privind nivelul pensiei de la stat. Multe state au raspuns acestei provocari prin reformarea sistemelor publice de pensii, fapt ce s-a soldat cu o reducere a nivelului pensiilor de stat. Comisia Europeana estimeaza ca ratele de inlocuire din sistemul public de pensii vor scadea, in medie, cu 20 de puncte procentuale in statele membre UE, pana in 2060. Criza financiara a adus o deteriorare masiva a finantelor publice, ceea ce va pune presiuni suplimentare asupra pensiei de stat.

Ca urmare, exista nevoia de diversificare a veniturilor la pensionare, pentru a preveni sau reduce riscul saraciei la batranete. Pensiile private – ocupationale sau invididuale – trebuie sa fie in continuare dezvoltate pentru a-si largi aria de acoperire in randul populatiei si pentru a determina cetatenii Europei sa economiseasca mai mult decat o fac acum. Fonduri de pensii private mai mari si mai dezvoltate inseamna o sursa constanta de capital investitional pe termen lung, care reduce in acelasi timp costul finantarii pentru companiile europene. Acest fapt stimuleaza investitiile si in consecinta stimuleaza cresterea economica si crearea de locuri de munca.”

Al doilea raport prezinta, pe langa concluziile conferintei CEEC Forum de la Budapesta din luna martie 2009, si 11 rapoarte de tara, cate unul pentru fiecare stat din Europa Centrala si de Est in care functioneaza sisteme de pensii private (inclusiv Romania). CEEC Forum reprezinta un organism creat in interiorul EFRP, pentru a stimula dialogul intre sistemele de pensii private ale Estului, cu modele si experiente comune. In ultimii ani, EFRP a sprijinit si incurajat eforturile de dezvoltare si stabilitate ale sistemelor de pensii private Romania si restul statelor din Est, grupate in CEEC Forum.

Urmatorul pas in colaborarea dintre EFRP si sistemul de pensii private din Romania va avea loc peste doua saptamani, cand doamna Chris VERHAEGEN, Secretar General al EFRP, va participa si va sustine o prezentare in cadrul Conferintei Nationale de Pensii Private (2009), organizate de revista PRIMM Asigurari&Pensii pe 14 octombrie la Palatul Parlamentului.

Cele doua rapoarte pot fi consultate aici:
- Business perspective on financial market reforms:
http://www.efrp.eu/LinkClick.aspx?fileticket=tYwg0DXA15E%3d&tabid=1402
- CEEC Forum: Facing up to the challenges:
http://www.efrp.eu/LinkClick.aspx?fileticket=V2hpE9Yl3p4%3d&tabid=1402


Despre EFRP si CEEC Forum:

Creata in 1981, EFRP grupeaza asociatiile fondurilor de pensii private din 21 de state europene, avand in total 28 de asociatii membre. Impreuna, fondurile de pensii reprezentate in cadrul EFRP au peste 75 de milioane de participanti, administrand pentru acestia active nete de 3,5 trilioane de euro (2007). Statutul EFRP de voce autorizata a pietei europene de pensii private este recunoscut oficial de organismele Uniunii Europene.

CEEC Forum grupeaza asociatiile de fonduri de pensii private din cele 11 state din Europa Centrala si de Est: Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. CEEC Forum a fost creat ca organism in cadrul EFRP in luna octombrie 2006.

APAPR este membru cu drepturi depline in cadrul EFRP de la 1 ianuarie 2009 si este un participant activ la dialogul din cadrul CEEC Forum. Afilierea APAPR la EFRP de anul acesta are scopul de a pune experienta de nenumarate decenii in pensiile private a statelor europene in slujba sistemului de pensii private din Romania.

Niciun comentariu: