Intrebare:
„Buna ziua! Ma numesc S.E si am o nelamurire! Sunt orfana de ambii parintii, adica beneficiez de pensie de urmas. Am urmat cusurile facultatii de constructii timp de 4 ani, iar din toamna acestui an m-am inscris la o alta facultate, echivalandu-mi-se unele examene si am intrat in anul doi. Am trimis pe 1 octombrie adeverinta de la aceasta ultima facultate, dar mi s-a zis ca nu mai beneficiez de pensie de urmas la a 2-a facultate. Beneficiez sau nu de pensie de urmas? Va multumesc anticipat.”
Raspuns:
Pensia de urmas este reglementata la art. 66 din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
” Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).”
Pensia de urmas reglementata de prevederile art.66, lit.b) din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda copilului, daca isi continua studiile, într-o forma de invatamant organizata potrivit legi, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 ani.
Unitatile si institutiile de invatamant, tipurile si formele de organizare a activitatii de instruire si educare din sistemul national de invatamant sunt cele prevazute la art.15 din Legea invatamantului nr.84/1995, republicata.
Cu alte cuvinte, acordarea pensiei de urmas, in cazul dvs., nu este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.
Cu bine,
Specialist pensii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu