Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 octombrie 2009

Informatii inscriere pensie-grupa II de munca

Intrebare:

“Buna ziua
Tatal meu este nascut pe 01.10.1952.
Are o vechime in munca de 38 de ani si 10 luni. Din cei 38 de ani are o vechime de 30 ani si 10 luni cu gradul 2 de munca (are adeverinta)
Incepand cu octombrie 2008 este in somaj (1 an).
As vrea sa stiu daca poate iesi la pensie (anticipat partiala) avand in vedere ca nu mai poate beneficia de somaj si care ar fi pasii de urmat (daca se poate face o cerere direct catre somaj sau trebuie sa retraga dosarul de la somaj si sa il duca la casa de pensii).
Va multumesc pentru ajutor.
O zi placuta! O.T.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca tatal dvs. este nascut la data de 1 octombrie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art. 42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, daca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani (inclusiv sporul de grupa conform legislatiei anterioare) si a desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 30 de ani si 10 luni, conform celor specificate de dvs., poate solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 7 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 58 de ani, respectiv de la 1 octombrie 2010.

Potrivit prevederilor legale, daca a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani.

Prin urmare, cea mai favorabila solutie este inscrierea la pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 58 de ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna ziua

Revin cu informatii legate de problema pe care am ridicat-o atunci. Tatal meu a depus totusi actele iar casa de pensii a trimis raspunsul pe care l-ati dat si dumneavoastra.
Am decis sa dam in judecata casa de pensii si am contestat decizia de pensionare. Am castigat procesul intrucat reducerea se face la varsta de pensionare valabila la data respectiva, nu la cei 65 de ani care vor fi valabili abia in 2013...
O zi placuta!
O.T.