Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 octombrie 2009

Data acordare pensie de urmas si acte necesare

Intrebare:

“Buna ziua , consider ca am un caz mai special si as dori sa am un raspuns .
Am trait cu sotul meu in concubinaj din dec 1983 pina in ian 1991 .Ne-am casatorit legal in 1991 . Am 2 copii care sint 1 la liceu si are 17 ani celalalt la colegiu si are 19 ani . Sotul meu a lucrat in Romania din 1971 pina in 1992 si are 4 ani de facultate ASE .Am plecat din Romania in dec 1994 . In iulie 1997 sotul meu a decedat . As dori sa stiu daca am dreptul la pensie de urmas eu si copii si daca se plateste retro . Ce acte sint necesare ?
Va multumesc anticipat .”

“Buna ziua , cu cit timp in urma se poate acorda o pensie de urmas ? Tatal copiilor a decedat in 1997 in Canada . Nu am facut nici o cerere pina acum caci nu am ajuns in Romania . As vrea sa stiu daca depun acum acest dosar de pensie de urmas as putea beneficia de o suma retroactiva ? Copii aveau la vremea decesului 7 si 5 ani . Acum sint la facultate si colegiu si au 19 si 17 ani . Ce acte sint necesare pentru deschiderea dosarului ?”

Raspuns:


Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:

a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”

Prin urmare, copiii pot beneficia de pensie de urmas daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru acordarea unei pensii, conditii pe care o consideram indeplinite, ele vor fi verificate dupa depunerea dosarului de pensie de casa teritoriala de pensii unde veti depune cererea.

Prin urmare, in cazul in care copiii dvs. continua studiile peste varsta de 16 ani, ei au dreptul la pensie de urmas si, la inceputul fiecarui an scolar, in termen de 15 zile, sunt obligati sa prezinte adeverinte de la institutia de invatamant la care urmeaza cursurile, care sa ateste ca sunt elevi/student si in anul scolar care tocmai incepe.

Intrucat de la data decesului au trecut mai mult de 90 de zile, drepturile de pensie de urmas se vor acorda incepand cu data depunerii dosarului la casa de pensii, impreuna cu toate actele necesare, nefiind posibila o plata retroactiva.

Aceste acte sunt:
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-actele menţionate la pensie pentru limita de varsta (pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar);
-actele de stare civilă ale solicitanţilor, respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
-decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-adeverinţa de studii (în cazul în care solicitantul este copilul elev sau student peste vârsta de 16 ani);
-certificatul de deces al titularului, în original şi xerocopie;
-cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: