Intrebare:
Conform extrasului de cont E207 cerut de la CJP Galati am recunoscuti in Romania 38 ani 10 luni si 4 zile cu 21 ani de grupa 1-De asemenea am in Italia 8 ani 10 luni lucrati.Am implinit 50 de ani,pot cere pensionarea in Romania.Daca da ce trebuie facut si ce acte din Italia trebuiesc prezentate.Daca e posibil,cu acesti ani du contributii,la cat poate fi pensi
Raspuns:
Raspuns:
Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ. Mentionam ca prevederile acestui articol sunt in vigoare numai pana la data de 31.03.2011.
Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., rezulta ca ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 21 ani, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 12 ani, prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta, daca împliniti varsta de 52 ani pana la 31.03.2011, data pana la care sunt in vigoare prevederile articolului mai susmentionat.
Dupa cum observati, raspunsul nostru cu privire la data inscrierii la pensie de limita de varsta nu este exact, intrucat nu ne-ati indicat data dvs. de nastere.
Cu privire la stagiul realizat in Italia, va aducem la cunostinta ca persoanele care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene pot beneficia de prestatii de pensie acordate în conformitate cu legislatia comunitara în domeniul securitatii sociale, aceasta devenind direct aplicabila în România începând cu data de 01.01.2007.
In cazul în care dvs. ati lucrat atât pe teritoriul României cât si pe teritoriul Italiei si ati platiti si platiti contributii de asigurari sociale în sistemele de pensii ale acestor state, veti beneficia de drepturi de pensie în conformitate atât cu legislatia italiana, cât si cu cea româna, conform prevederilor Regulamentelor comunitare nr.1408/1971 si nr.574/1972.
Asadar, prin totalizarea perioadelor de asigurare realizate în cele doua state, confirmate de institutiile competente din Italia si respectiv România, institutiile de asigurari sociale constata daca îndepliniti conditiile referitoare la acordarea drepturilor de pensie, în conformitate cu fiecare din legislatiile de asigurari sociale al caror obiect l-ati facut în cursul carierei profesionale. Pensia va fi calculata prin aplicarea principiului pro rata temporis (proportional cu perioada de asigurare realizata în statul propriu), practic veti primi doua pensii, una din România, cealalta din Italia.
In ceea priveste regimul de depunere a actelor pentru stabilirea dreptului la pensie comunitara, acestea se depun la:
a). instituţia de la locul de reşedinţă al persoanei interesate, dacă lucrătorul/asiguratul a fost supus legislaţiei acestei instituţii;
b). instituţia statului membru la a cărui legislaţie a fost supus/ă ultima dată, dacă persoana îndreptăţită nu a fost supus legislaţiei pe care o aplică instituţia de la locul de reşedinţă;
c). în cazul menţionat la litera b, cererea se depune de către persoana interesată direct la instituţia de instrumentare sau prin intermediul instituţiei de la locul de reşedinţă, care nu poate refuza primirea cererii pentru acordarea prestaţiilor.
La final mentionam ca drepturile de pensie sunt calculate doar de catre casele teritoriale de pensii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu