Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

12 octombrie 2009

Inscriere pensie anticipata partiala-grupa I de munca

Intrebare:

“Sunt nascut la data de 02.02.1959 si am 32 de ani de vechime, din care 22 si o luna grupa I. As dori sa stiu cand pot iesi la pensie anticipata.
Multumesc anticipat”

Raspuns:

Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.
Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Intrucat nu va incadrati la pensie pentru limita de varsta pana la data mentionata mai sus, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca, respectiv o reducere de 5 ani pentru cei 22 de ani si o luna de grupa I de munca.

Prin urmare, avand in vedere aceasta reducere, precum si cea privind pensia anticipate partiala, ambele de 5 ani din varsta standard de pensionare, puteti solicita atat pensie pentru limita de varsta, cat si pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani, urmand sa primiti pensia mai favorabila, respectiv pensia pentru limita de varsta la data de 2 februarie 2019.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: