Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

6 octombrie 2009

Incadrare medicala pensie de urmas

Intrebare:

“Buna ziua!Va expun urmatoarea situatie:
tanar 22 ani, handicap accentuat, actiunea de declarare a lipsei discernamantului, in curs. Nu urmeaza nici o forma de invatamant. Fara venituri pana in septembrie 2009. Am reusit sa obtinem alocatia aferenta gradului de handicap, luna aceasta, in jur de 300 lei. Mama decedata anul acesta ( cancer), medic, nascuta in 1954, luna august, stagiu de cotizare in jur de 27 de ani.A prestat activitate, cabinet medic de familie, pana la data decesului.Are fiul acesteia dreptul la pensie de urmas sau alte drepturi in urma decesului mamei sale?Multumesc”

Raspuns:

Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
In situatia in care nu poate urma cursurile unei forme de invatamant la varsta prezentata de dvs. (22 de ani), din cauza unei boli care il impiedica sa faca acest lucru, ar putea sa se incadreze in prevederile lit. c) din articolul mai susmentionat.

Pentru aceasta, trebuie sa va adresati medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere si actele medicale prezentate pentru conditia de handicap accentuat.
In cazul incadrarii in grad de invaliditate, iar acest grad s-a ivit anterior implinirii varstei de 16 ani sau in perioada in care urma cursurile unei forme de invatamant, fapt dovedit printr-o adeverinta de la scoala/liceul unde era elev/student si prin decizia asupra capacitatii de munca, emisa de medicul expert, va putea primi pensie de urmas dupa mama decedata.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: