Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

25 octombrie 2009

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“Buna ziua,
Am o intrebare.
Beneficiez de o pensie de urmas de 350 Ron, iar eu lucrez pe un salar net de 150 Ron. M-am interesat si mia sa pus ca nu trebuie sa depaseasca un sfert din salriul mediu brut pe economie.
Nelamurirea mea este adunat pensia si salariu net sa nu depaseasca salariul mediu brut pe economie si daca tr sa merg la casa de pensii pentru a depune o adeverinta cu salariul net?
Multumesc anticipat G.M.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care sunteti angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa va incadrati in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1693 lei pentru anul 2009.
Astfel, in cazul in care venitul dvs. brut (nu net, cum ati precizat in mesajul dvs.) va fi mai mare de 423 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: