Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 octombrie 2009

Pensie de urmas-incadrare medicala

Intrebare:

“Buna ziua

Femeie, 10 ani vechime in munca, nascuta la data de 13.12.1956, luxatie congenitala de sold.La 50 de ani primeste certificat de handicap accentuat, coxartroza post luxatie congenitala de sold(M17;Q65 cod boala) - abia atunci a aflat ca poate fi incadrata in randul persoanelor cu handicap.Poate cere pensie de urmas dupa tata(este decedat de 14 ani,era pensionar).
Va multumesc, AC”

Raspuns:

Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”
In situatia in care este invalid de orice grad, un urmas ar putea sa se incadreze in prevederile lit. c) din articolul mai susmentionat.

Pentru aceasta, trebuie sa se adresaze medicului expert al asigurarilor sociale, care va hotari asupra incadrarii sau neincadrarii intr-un grad de invaliditate, avand in vedere si actele prezentate pentru conditia de handicap accentuat.

In cazul incadrarii in grad de invaliditate, iar acest grad s-a ivit anterior implinirii varstei de 16 ani sau in perioada in care urma cursurile unei forme de invatamant, fapt dovedit printr-o adeverinta de la scoala/liceul unde era elev/student si prin decizia asupra capacitatii de munca, emisa de medicul expert, va putea primi pensie de urmas dupa tatal decedat.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: