Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 octombrie 2009

Informatii pensii private in domeniul pensiilor militare

Intrebari:

"1. Va rugam sa imi comunicati daca personalul care este salarizat conform Ordonantei 64 din 2006 (functionari publici cu statut special, si personal contractual), privind salarizarea personalului din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, poate beneficia de prevederile Legii 204 din 2006 in ceea ce priveste deductibilitatea in limita unei sume reprezentind echivalentul in lei a 200 de euro anual pentru contributia la pilonul III de pensie.

2. De asemenea va rugam sa imi comunicati care este modalitatea prin care, pentru categoria functionarilor publici cu statut special stabilita conform Legii 293 din 2004 privind Statutul Functionarilor Publici cu Statut Special din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pot fi aplicabile dispozitiile Legii 411 din 2004 privind fondurile de pensii administrate privat in ceea ce priveste pilonul II de pensii.

Mentionez faptul ca pensiile functionarilor publici cu statut special se acorda conform prevederilor Legii 164 din 2001 privind pensile militare de stat.

Multumesc mult"
Raspuns:
1. Conform art. 74 alin. (1) din Legea 204/2006 privind pensiile private facultative, functionarii publici sunt inclusi in categoriile eligibile pentru a adera la un fond de pensii facultative.
Teoretic deci, pot beneficia si de deductibilitatea fiscala a contributiilor, in limita a 400 de euro pe an (limita de deductibilitate a crescut de la 200 la 400 de euro incepand cu 1 ianuarie 2009).
Practic insa, exista o probabilitate ridicata ca in sistemul bugetar sa nu se doreasca / poata calcula si aplica aceasta deductibilitate, in randul participantilor bugetari la fondurile de pensii facultative existand o serie lunga de astfel de cazuri, in care autoritati publice nu doresc respectarea legii pensiilor facultative.

2. Singura posibilitate in acest caz este un contract individual facultativ cu Casa Nationala de Pensii (CNPAS), prin care functionarii la care faceti referire sa isi plateasca individual si pe baza facultativa contributii sociale la bugetul public de pensii.
In aceasta situatie, tot pe baze voluntare, functionarul respectiv poate adera la un fond de pensii administrate privat conform Legii 411/2004, dar fara sa fie obligat, indiferent de varsta sa, respectiv chiar daca are sub 35 de ani. Asadar participarea la un fond de pensii administrat privat este posibila, pe baze voluntare, si in acest caz.
Toate cele bune,
Mihai Bobocea
secretar general APAPR
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

Un comentariu:

Anonim spunea...

Sa inteleg ca in virtutea ultimelor modificari legislative situatia s-a schimbat in ceea ce ii priveste pe functionarii publici cu statut special?

Va rog sa imi explicati de ce exista intirzieri in virarea sumelor de bani/contributiilor catre fondurile private. Situatia se intilneste atit in zona civila cit si cea a abagajtilor care provin din sistemul de aparare. Ce anume trebuie facut?