Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 octombrie 2009

Neacordare grupa de munca pentru cei care nu erau in activitate

Intrebare:

“M-am pensionat la 1 decembrie 1997 si desi am lucrat in grupa a II-a de munca , nu mi s-a recunoscut vechimea integrala in aceasta grupa mentionandu-se in Decizia de pensionare ca"la calculul vechimii in munca, perioada 18.03.69-01.12.78 ,s-a luat in considerare in grupa a III-a, intrucat numitul nu a fost in activitate la data de 01.02.1990".
Intr-adevar, a existat aceasta intrerupere in activitatea mea dar perioada lucrata in grupa a II-a este dovedita cu acte de unitatea la care am lucrat.
Intrucat nu se face trimitere la niciun act normativ (banuiesc ca este vorba de Ordinul Ministerului Muncii ,al Ministerului Sanatatii si al Presedintelui Comisiei Nationale pentru protectia Muncii nr.50/1990), nu stiu daca aceasta reglementare mai este valabila dupa intrarea in vigoare a Legii nr.19/2000.
Desi am depus toate adeverintele care reglementeaza sporurile de care am beneficiat in vederea recalcularii pensiei conform Legii, vechimea in munca nu a fost modificata ramanand cea din decizia initiala.
Va rog sa ma ajutati sa clarific aceasta situatie pentru a putea beneficia de punctajul corect cuvenit pentru perioada lucrata in grupa a II-a de munca.
Va multumesc.
Cu stima,”

Raspuns:

Intr-adevar, actele normative de acordare a grupelor de munca au precizat expres ca beneficiaza de aceasta incadrare numai personalul aflat in activitate la data aparitiei respectivului act normativ.

Astfel, art. 3 din Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 50/1990, in forma initiala, precizeaza:

Beneficiază de încadrarea în grupele I şi II de munca, potrivit celor menţionate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiştri, tehnicieni, personal de întreţinere şi reparaţii, controlori tehnici de calitate, precum şi alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de munca şi activităţile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2.
Beneficiază, de asemenea, de aceleaşi drepturi personalul muncitor din construcţii-montaj sau din alte activităţi, care realizează lucrări de extinderi, modernizări sau reparaţii ale capacităţilor de producţie şi care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii cu personalul beneficiarului încadrat în grupele I şi II de munca.”

Conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 87/1999, persoanele care la data de 01.02.1990 (inclusiv) aveau calitatea de pensionari sau nu erau in activitate şi care şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă care, potrivit reglementărilor existente până în anul 1990, erau prevăzute să fie încadrate în grupele I sau II de muncă (Ordinul nr. 50 în formă iniţială, publicat în Monitorul Oficial nr. 38 din 20.03.1990) beneficiază de drepturile conferite de încadrarea în grupă superioară de muncă.

Prin urmare, acest beneficiu nu este acordat si celor care au fost incadrati in Ordinul nr. 50/1990 republicat, cum probabil este si cazul dvs., de aceea adeverinta depusa la dosarul de pensie a fost respinsa pe acest motiv si nu poate fi luata in considerare pentru modificarea drepturilor dvs. de pensie.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: