Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 octombrie 2009

Informatii inscriere la pensie limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Numele meu este M.I.
Data nastere: 23.02.1953
Am lucrat 34 ani, 4 luni si 13 zile si am fost disponibilizat in martie anul curent
Am introdus dosarul de solicitare iesire la pensie pe data de 01.06.2009, dar nu am primit raspuns
As dori daca se poate sa ma ajutati sa imi spuneti va rog foarte mult care sunt sansele mele de a iesi la pensie, avand in vedere ca mi s-a spus ca sunt anumite probleme dar nimeni nu imi spune nimic.
Va supun atentiei urmatoarele spre analiza:
- vechime totala : 34 ani, 4 luni si 13 zile din care :
A) 18 ani si 10 luni - grupa I si
B) 7 ani,7 luni , 8 zile - grupa a IIa
Astept un raspuns din partea dvs.
Va multmesc dn suflet
Cu stima,
O zi buna”

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 26 de ani, 5 luni si 8 zile, (18 de ani si 10 luni, in grupa I de munca si 7 ani, 7 luni si 7 zile in grupa a II-a de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani, respectiv pana la varsta de 59 de ani (23 februarie 2012).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 18 ani si 10 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni si, in aceste conditii, aveti dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Prin urmare, in situatia in care cei 18 ani si 10 luni din grupa I de munca sunt dovediti cu adeverinta sau cu carnetul de munca si sunt in procent de 100%, casa de pensii va emite o decizie de admitere a dosarului dvs. de pensie. Termenul de solutionare a fost depasit, ceea ce inseamna ca puteti sa mergeti in audienta la unul dintre directori pentru a va interesa de situatia dosarului si cauzele intarzierii.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ma numesc BI. sunt angajat din aprilie 1975 si lucrez si in prezent, am acumulat o vechime de 43 de ani de munca, din care 18 ani in grupa a II,deci o reducere a varstei de pensionare cu 3,6 ani, va rog sa ma ajutati prin raspunsul pe care il veti formula, daca beneficiarii Legi 341/2004, pot cumula grupa de munca cu reducerea de 5 ani prevazuta in legea 341/2004, asa cum precizeaza si art. 60 alin 1 din legea pensiei. Va multumesc