Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

13 octombrie 2009

Cumul pensie cu salariul

Intrebare:

“Tatal meu are dreptul sa iese la pensie in nov 2010,dar din motive de sanatate trebuie sa iese la pensie anticipata anul acesta.Pentru acest lucru,a facut o cerere catre seful sau(mentionez ca lucreaza la patron),prin care solicita incetarea muncii incepand cu 1.10.2009,deoarece iese la pensie anticipat.Nelamuririle mele sunt urmatoarele:tata va mai lucra pina ii vine decizia de pensionare adica dupa data de 1.10.2009?Daca se va simti bine cu sanatatea,cind se va putea reangaja(tata este sofer si am vazut o gramada de soferi pensionari care lucreaza).Va multumesc .”

Raspuns:

Conform prevederilor art. 41 alin. 6 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, “in situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.”
In acelasi sens, art. 56 alin. d) din Codul muncii (legea nr. 53/2003) prevede ca incetarea contractului individual de munca nu se poate realiza decat dupa comunicarea deciziei de admitere a dosarului de pensie.
Prin urmare, in mod normal, tatal dvs. trebuie sa continue activitatea pana la primirea deciziei de pensionare, in situatia in care pensionarea este motivul incetarii contractului.
El se poate reangaja in urmatoarele conditii:

-in perioada primirii pensiei anticipate, nu se pot cumula drepturile de pensie cu veniturile din activitati profesionale (contract de munca, in speta), prin urmare, pensia anticipata se va suspenda pe perioada cumularii;
-dupa data de 1 noiembrie 2010, cand va trece in categoria pensionarilor pentru limita de varsta, el poate cumula pensia cu orice alta activitate si cu orice nivel al veniturilor.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Alexandrescu Dan spunea...

Am fost pensionat la 27.02.2008 si m-am angajat ca salariat la o institutie publica cu venituri integral axtrabugetare la 15.03.2008. La 31.12.2009 aveam o pensie neta de 1959 lei si prin Legea nr. 329/2009 am fost nevoit sa optez pentru suspendarea pensiei pentru ca legiuitorul mi-a interzis sa realizez cumul de pensie cu salariul. Astfel am suspendat pensia incepand cu 01.01.2010. Am un copil de 14 ani in intretinere si rate la banca de 2647 lei lunar. Sotia mea este profesoara si are un salariu de 1600 lei lunar. Sunt in insolventa. Incepand cu luna ianuarie 2011 salariul mediu brut este de 2022 lei. Pot sa solicit repunerea in plata a pensiei avand cumul cu salariul realizat la locul de munca ? Dan Alexandrescu.