Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 octombrie 2009

Informatii inscriere pensie

Intrebare:

“Buna seara,sunt nascuta in 13.12.1956 am o vechime de 33 ani 5 luni din care in gr.II 24 ani 1 luna,stagiu aferent gr.II - 6 ani,stagiu de cotizare 39 ani 7 luni la ce virsta ma pot pensiona.Iar sotul meu este nascut in1 iulie 1950 are o vechime in munca de 37 ani 1 luna, stagiu aferent gr.II 4 ani si 6 luni la ce virsta se poate pensiona.Va multumesc anticipat daca imi puteti raspunde.”

Raspuns:

1. Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 13 decembrie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 6 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 1 an inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 59 de ani, respectiv de la 13 decembrie 2015.
Potrivit prevederilor legale, daca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (13 decembrie 2011).
2. Cu privire la sotul dvs., avand in vedere data nasterii acestuia, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
Prin urmare, va beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, incepand cu data de 1 iulie 2015, intrucat pentru cei 4 ani si 6 luni, cat a desfasurat activitate in grupa a II-a de munca, nu beneficiaza de nicio reducere a varstei standard de pensionare.
Potrivit prevederilor legale, daca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (excluzand perioadele asimilate, cum ar fi facultatea sau armata), poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (1 iulie 2010).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: