Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

17 octombrie 2009

Pensie pentru persoana aflata in detentie

Intrebare:

“Buna ziua.
V-as ruga sa-mi raspundeti, daca se poate la urmatoarele intrebari:
O persoana aflata in detentie, care are varsta de pensionare si toate actele in regula, are dreptul la pensie?
In caz de raspuns afirmativ la prima intrebare, va rog sa ma lamuriti daca aceasta pensie poate fi incasata de o ruda de gradul I a acestuia.
Va multumesc mult.”

Raspuns:

Nu exista niciun impediment legal ca o persoana care se afla in detentie si care indeplineste conditiile privind acordarea unei categorii de pensii sa beneficieze de aceasta.

Conform art. 82 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “(1) Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procură specială, a tutorelui sau a curatorului acesteia.

(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului.”

De asemenea, potrivit art. 90 alin. (2) din acelasi act normativ, “Pensia se plăteşte personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia, în funcţie de opţiune, prin mandat poştal, cont current sau cont de card, în condiţiile negociate prin convenţiile încheiate de CNPAS cu Compania Naţională «Poşta Română» - S.A., respectiv cu bănci.”

Prin urmare, o ruda de gradul I a celui aflat in detentie poate primi drepturile de pensie, cu conditia ca acesta sa fie desemnat mandatar printr-o procura speciala.

Procura specială trebuie sa conţină următoarele elemente:
- numele, prenumele, cetăţenia, data şi locul naşterii, domiciliul şi actul de identitate ale titularului dreptului la pensie (valabil la data eliberării procurii);
- numele, prenumele, datele de identificare (actul de identitate, domiciliul, data şi locul naşterii) ale mandatarului;
- obiectul mandatului (întocmirea dosarului de pensie, deschiderea contului curent personal, încasarea pensiei pentru plati curente şi restante, semnarea extrasului de cont);
- precizarea ca mandatarul are obligaţiile ce revin titularului, inclusiv cea de a anunţa în termen casei teritoriale de pensii orice schimbare intervenita în situaţia titularului, de natura sa modifice sau sa înceteze dreptul la pensie.
Procura specială este valabilă 18 luni.

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: