Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

11 octombrie 2009

Informatii inscriere la pensie-grupa I sau Legea 226/2006

Intrebare:

“Buna ziua,
Eu sunt nascut in data de 29 martie 1960. In anul 1979 luna martie am fost angajat ca operator chimist la Petromidia ( sectia I rafinarie, Gr. II de munca ) si am lucrat pana in data de 10 octombrie 1979 cand am fost incorporat in armata.
In anul 1981 in luna octombrie 15 m-am ''lasat la vatra '' iar pe data de 20 octombrie miam reluat serviciul in aceeasi unitate dar in alta instalatie care functiona in gr. I de munca.
Din anul 1981 si pina in anul 2001 am lucrat in gr. I de munca iar din anul 2001 si pina in prezent in gr. speciala de munca.
Deci mai pe scurt situatia este :
- 7 luni gr. II de munca
- 20 ani gr. I de munca
- 8 ani gr. speciala de munca
1) CAND TREBUIE SA IES LA PENSIE?”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:

a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 20 de ani si 7 luni, (20 de ani, in grupa I de munca si 7 luni in grupa a II-a de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 4 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 60 de ani si 6 luni.

b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:

-pentru o perioada de 20 ani lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 12 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
-pentru o perioada de 7 luni lucrata in grupa a II-a de munca, nu exista reducere din varsta standard de pensionare.

-pentru cei 8 ani de conditii speciale, reducerea este doar de 3 ani din varsta standard de pensionare respectiv pana la varsta de 62 de ani.

Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 29 septembrie 2020, cand veti implini varsta de 60 de ani si 6 luni.

Mentionam totusi ca, in situatia in care unitatea la care v-ati desfasurat activitatea va elibereaza o adeverinta din care sa reiasa ca perioadele lucrate in grupa I de munca si conditii speciale de munca se incadreaza in prevederile Legii nr. 226/2006, puteti beneficia de dispozitiile acestui act normativ, care in art. 3 alin. (1) precizeaza:

Asiguratii care realizeaza un stagiu de cotizare de cel putin 25 de ani în conditiile speciale prevazute de prezenta lege beneficiaza de pensie pentru limita de vârsta, cu reducerea cu 15 ani a vârstelor standard de pensionare prevazute în anexa nr. 3 "Vârstele standard de pensionare si stagiile minime si complete de cotizare pentru femei si barbati, pe ani si pe luni, pe perioada aprilie 2001 - martie 2015" la Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: