Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

18 octombrie 2009

Suspendare pensie de urmas-cumul cu salariu

Intrebari:

“Buna Ziua,
Daca eu ma angajez la o copanie privata(nu de stat) in timp ce sunt student pierd pensia de urmas pe care o iau in prezent? Care sunt conditiile ca eu sa nu pierd aceasta pensie?
Va multumesc”
“Buna ziua,
Sunt beneficiarul unei pensii de urmas primita in urma decesului tatalui meu, pensie in valoare de aproximativ 400 Ron. Daca ma angajez care este salariul maxim permis prin lege astfel incat sa nu pierd aceasta pensie.
Astept raspuns pe aceasta adresa.
Va multumesc!”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.

Prin urmare, in cazul in care va angajati cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa va incadrati in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1693 lei pentru anul 2009.
Astfel, in cazul in care venitul dvs. brut va fi mai mare de 423 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca.

Precizam ca nu are nicio influenta faptul ca angajatorul dvs. este institutie publica sau firma privata, conditiile privind suspendarea drepturilor de pensie fiind aceleasi, indiferent de angajator.
Dupa incetarea contractului, se vor respecta prevederile art. 93 din acelasi act normative, “Art. 93. - (1) Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii.

(2) In situatia in care cererea de reluare in plata a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile, plata se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea.”
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: