Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

27 octombrie 2009

Informatii pensii private in domeniul pensiilor militare

Intrebari:

"1. Va rugam sa imi comunicati daca personalul care este salarizat conform Ordonantei 64 din 2006 (functionari publici cu statut special, si personal contractual), privind salarizarea personalului din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, poate beneficia de prevederile Legii 204 din 2006 in ceea ce priveste deductibilitatea in limita unei sume reprezentind echivalentul in lei a 200 de euro anual pentru contributia la pilonul III de pensie.

2. De asemenea va rugam sa imi comunicati care este modalitatea prin care, pentru categoria functionarilor publici cu statut special stabilita conform Legii 293 din 2004 privind Statutul Functionarilor Publici cu Statut Special din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pot fi aplicabile dispozitiile Legii 411 din 2004 privind fondurile de pensii administrate privat in ceea ce priveste pilonul II de pensii.

Mentionez faptul ca pensiile functionarilor publici cu statut special se acorda conform prevederilor Legii 164 din 2001 privind pensile militare de stat.

Multumesc mult"
Raspuns:
1. Conform art. 74 alin. (1) din Legea 204/2006 privind pensiile private facultative, functionarii publici sunt inclusi in categoriile eligibile pentru a adera la un fond de pensii facultative.
Teoretic deci, pot beneficia si de deductibilitatea fiscala a contributiilor, in limita a 400 de euro pe an (limita de deductibilitate a crescut de la 200 la 400 de euro incepand cu 1 ianuarie 2009).
Practic insa, exista o probabilitate ridicata ca in sistemul bugetar sa nu se doreasca / poata calcula si aplica aceasta deductibilitate, in randul participantilor bugetari la fondurile de pensii facultative existand o serie lunga de astfel de cazuri, in care autoritati publice nu doresc respectarea legii pensiilor facultative.

2. Singura posibilitate in acest caz este un contract individual facultativ cu Casa Nationala de Pensii (CNPAS), prin care functionarii la care faceti referire sa isi plateasca individual si pe baza facultativa contributii sociale la bugetul public de pensii.
In aceasta situatie, tot pe baze voluntare, functionarul respectiv poate adera la un fond de pensii administrate privat conform Legii 411/2004, dar fara sa fie obligat, indiferent de varsta sa, respectiv chiar daca are sub 35 de ani. Asadar participarea la un fond de pensii administrat privat este posibila, pe baze voluntare, si in acest caz.
Toate cele bune,
Mihai Bobocea
secretar general APAPR
Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania

Investitorii straini din Romania atrag atentia autoritatilor privind problemele sistemului de pensii private

Investitorii straini din Romania atrag atentia autoritatilor
privind problemele sistemului de pensii private

Organizatiile profesionale si de reprezentare ale investitorilor straini din Romania au semnat o scrisoare deschisa adresata autoritatilor guvernamentale pentru a atrage atentia asupra problemelor inca nerezolvate din sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), care afecteaza atat interesele participantilor, cat si pe cele ale investitorilor straini, actionari ai companiilor de administrare a fondurilor de pensii private de pe piata locala.

Adresata domnului prim-ministru in functie Emil Boc si domnului ministru de finante in functie Gheorghe Pogea, scrisoarea contine si un raport de tip „white paper” care vorbeste despre nivelul contributiilor, initiativa nociva de „garantare a inflatiei” si alte aspecte aduse in discutie de diferite parti, in ultimul an si jumatate, de la startul efectiv al Pilonului II.

Aceasta initiativa a investitorilor straini, coordonata de Camera de Comert a Olandei din Romania si la care au aderat Camera de Comert a Statelor Unite din Romania (AMCHAM), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania, este al doilea demers de acest fel din 2009, dupa ce in luna februarie ambasadorii Olandei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii si Statelor Unite ale Americii au semnat o scrisoare comuna care atrage atentia autoritatilor privind efectele negative multiple ale propunerii de inghetare a contributiilor virate catre Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania.

„Camera de Comert a Olandei din Romania, AMCHAM, Consiliul Investitorilor Straini, precum si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania au decis sa adreseze o scrisoare deschisa premierului Romaniei, privind sistemul de pensii de stat si cel privat. Prin aceasta scrisoare deschisa incercam sa atragem atentia Guvernului asupra problemelor existente si viitoare din cadrul sistemului de pensii. Este convingerea noastra ca, daca Guvernul nu revine la calendarul initial de contributii virate catre Pilonul II de pensii private, aceasta va afecta cu siguranta veniturile viitoare ale salariatilor romani de astazi, dar va avea si un impact negativ asupra intregii economii a Romaniei. Investitorii straini care au fondat aici companii de administrare a fondurilor de pensii private isi pierd increderea in acest sistem si in Romania, daca aceste reforme nu continua asa cum au fost ele propuse la startul sistemului. Reducerea populatiei active, care contribuie la bugetul public de pensii, combinata cu procesul de imbatranire a populatiei pun o presiune tot mai mare pe sistemul public de pensii existent in Romania”, a declarat doamna Nuria Simon Artigas, director executiv al Camerei de Comert a Olandei din Romania, cu ocazia transmiterii scrisorii catre autoritatile din Romania

In prezent, in Romania functioneaza sistemul de pensii private cu cel mai redus nivel al contributiilor (doar 2%) din intreaga lume, in timp ce fondurile de pensii private au obinut printre cele mai bune rezultate investitionale la nivel mondial de la lansarea din luna mai 2008 si pana in prezent. Pana la sfarsitul lunii septembrie 2009, fondurile de pensii private obligatorii au inregistrat un randament mediu anualizat de 15%, adica 9,7% in termeni reali (peste inflatia din aceeasi perioada).

Documente aditionale:
- Scrisoarea in versiunea oficiala
- Textul scrisorii si „white paper”-ul atasat

25 octombrie 2009

Cumul pensie de urmas cu salariul

Intrebare:

“Buna ziua,
Am o intrebare.
Beneficiez de o pensie de urmas de 350 Ron, iar eu lucrez pe un salar net de 150 Ron. M-am interesat si mia sa pus ca nu trebuie sa depaseasca un sfert din salriul mediu brut pe economie.
Nelamurirea mea este adunat pensia si salariu net sa nu depaseasca salariul mediu brut pe economie si daca tr sa merg la casa de pensii pentru a depune o adeverinta cu salariul net?
Multumesc anticipat G.M.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.
Prin urmare, in cazul in care sunteti angajat cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa va incadrati in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1693 lei pentru anul 2009.
Astfel, in cazul in care venitul dvs. brut (nu net, cum ati precizat in mesajul dvs.) va fi mai mare de 423 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca.
Cu bine,
Specialist pensii.

Plata cu ora

Intrebare:

“Sunt F.G., profesor pensionar la limita de varsta. Am primit recent decizia de pensionare, in care este precizat faptul ca nu mi se iau in considerare orele prestate la plata cu ora, inscrise in anexa de sporuri. As dori sa stiu daca este corect intrucat pentru aceste castiguri, alaturi de orele din norma intreaga, au fost virate la buget contributiile de asigurari sociale - dupa cum a fost precizat in anexa emisa de secretariatul scolii.
Multumesc pentru un raspuns si un sfat, F.G.”

Raspuns:

Potrivit prevederilor Legii nr. 128/1997 privind Statutul cadrelor didactice, în învăţământ, contractul individual de muncă la funcţia de bază se încheie pentru realizarea activităţilor corespunzătoare postului didactic ocupat prin concurs, pentru îndeplinirea normei didactice stabilite de lege.
După epuizarea formelor stabilite de Statutul cadrelor didactice, pentru încărcarea orelor rămase neocupate, conducătorul instituţiei de învăţământ dispune acoperirea lor prin plata cu ora de către personalul didactic titular sau colaborator.
Potrivit dispoziţiilor art. 2 lit. b din Legea nr. 130/1999, modificată şi completată, persoanele care prestează diferite servicii în baza unor legi speciale, fiind plătite în temeiul acestora, nu li se încheie contracte individuale de muncă sau convenţii civile de prestări servicii.
În temeiul celor de mai sus şi conform prevederilor art. 23 din Legea nr. 19/2000, modificată şi completată, sumele încasate de personalul didactic pentru plata cu ora nu fac parte din baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale si deci nu sunt luate în calcul la stabilirea sau recalcularea drepturilor de pensie.
Prin urmare, in mod corect, cererea dvs. de a vi se recalcula drepturile de pensie pentru aceste ore a fost respinsa.
Cu bine,
Specialist pensii.

24 octombrie 2009

Neaplicare majorare punctaj suplimentar grupe-OUG 100/2008

Intrebare:

“Ma numesc P.G. si doresc sa ma lamuriti in urmatoarea problema: Sunt nascuta la data de 19. 10.1950 si m-am pensionat pentru limita de varsta la data de 01.12.2006 daorita reducerii varstei de pensionare cu 2 ani si 6 luni(am lucrat in grupa a II de munca 12ani si 6 luni- inainte de 01.aprilie 2001).Vechimea totala in munca a fost de 34 ani. Conform O.U. nr. 100/2008 eram indreptatita sa primesc la 01.10.2009 sporul acordat pentru vechimea in grupa a II-a de munca ( respectiv pentru cei 2 ani si 6 luni), ceea ce nu s-a intimplat. Am primit cuponul de pensie din care rezulta ca punctajul este acelasi din lunile anterioare. Va rog sa ma sfatuiti ce trebuie sa fac? sa sesizez Casa de pensii ?Sau exista un alt motiv pentru care nu mi s-au aplicat prevederile O.U.100/2008?”

Raspuns:

Beneficiarii Ordonantei de Urgenta nr. 100/2008 sunt persoanele care, pana la data de 01.04.2001, au lucrat cel putin 5 ani in fostele grupe I si/sau a II-a de munca si care s-au pensionat atat in baza legislatiei anterioare, cat si in baza prevederilor Legii nr.19/2000.

Acest act normativ a completat Legea nr.19/2000 in sensul ca, pentru sporul acordat pentru vechimea realizata in grupa I sau a II-a de munca, se acorda un punctaj anual de:
-0,50 pentru fiecare an de spor obtinut ca urmare a desfasurarii activitatii in grupa I de munca,
-0,25 pentru fiecare an de spor in cazul grupei a II-a de munca.

Totodata, pentru fiecare luna care depaseste un an de spor, se acorda un punctaj:
-de 0,04166 in cazul grupei I de munca;
-de 0,02083 in cazul grupei a II-a de munca.

Plata noilor drepturi rezultate din aplicarea O.U.G. nr. 100/ 2008 se va face in 4 etape, iar, ultima etapa, octombrie 2009 a ramas in vigoare si s-a aplicat incepand cu pensiile aferente acestei luni, valabila pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, in vigoare de la data de 1 aprilie 2001.

In situatia in care nu ati beneficiat de aceasta majorare, va puteti adresa printr-o cerere casei teritoriale de pensii si aceasta va dispune recalcularea drepturilor de pensie si incasarea diferentelor, in cazul in care aveti dreptul sau un raspuns administrativ, in cazul in care nu vi se aplica prevederile OUG nr. 100/2008.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie-conditii speciale si grupa a II-a

Intrebare:

“Sunt nascut la data de 21.05.1958 . Am varsta de 51 de ani si 5 luni . Am vechime de cotizatie 29 de ani dintre care 19 de grupa speciala si 10 ani de grupa a doua. Va intreb daca pot sa ies la pensie anticipata. Am mai avut 1 an si 3 luni de pensie dupa operatia de hernie de disc 1987 - 1989.
Va Multumesc Anticipat ! N.V.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I (conditii speciale) si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 29 de ani, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 58 de ani si 6 luni (21 noiembrie 2016).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 19 ani lucrate in conditii speciale, varsta standard de pensionare se reduce cu 7 ani, conform anexei nr. 4 din Lege si, in aceste conditii, aveti dreptul la pensie la implinirea varstei de 58 de ani-21 mai 2016.
-pentru o perioada de 19 ani lucrata in grupa I (in cazul in care conditiile speciale mentionate de dvs. sunt cele din grupa I conform legislatiei anterioare), varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Intrucat pensia anticipata sau pensia anticipata partiala se obtine cu cinci ani inaintea indeplinirii varstei standard de pensionare, respectiv la varsta de 60 de ani, in cazul dvs., este mai favorabila pensia pentru limita de varsta, conform precizarilor de mai sus.
Cu bine,
Specialist pensii.

Acordare pensie de urmas a doua facultate

Intrebare:

„Buna ziua! Ma numesc S.E si am o nelamurire! Sunt orfana de ambii parintii, adica beneficiez de pensie de urmas. Am urmat cusurile facultatii de constructii timp de 4 ani, iar din toamna acestui an m-am inscris la o alta facultate, echivalandu-mi-se unele examene si am intrat in anul doi. Am trimis pe 1 octombrie adeverinta de la aceasta ultima facultate, dar mi s-a zis ca nu mai beneficiez de pensie de urmas la a 2-a facultate. Beneficiez sau nu de pensie de urmas? Va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Pensia de urmas este reglementata la art. 66 din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, astfel:
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).”

Pensia de urmas reglementata de prevederile art.66, lit.b) din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, se acorda copilului, daca isi continua studiile, într-o forma de invatamant organizata potrivit legi, indiferent de nivelul acesteia, pana la terminarea studiilor, fara a depasi data la care copilul urmas implineste varsta de 26 ani.

Unitatile si institutiile de invatamant, tipurile si formele de organizare a activitatii de instruire si educare din sistemul national de invatamant sunt cele prevazute la art.15 din Legea invatamantului nr.84/1995, republicata.

Cu alte cuvinte, acordarea pensiei de urmas, in cazul dvs., nu este conditionata de nivelul formei de invatamant frecventate, de tipul sau modul de organizare a acesteia, de numarul formelor de invatamant frecventate sau de absolvirea uneia sau a mai multora dintre acestea.

Cu bine,
Specialist pensii.

Neaplicare majorare punctaj suplimentar grupe-OUG 100/2008

Intrebare:

“Buna seara !
Ma numesc Ionescu Steliana si am o nelamurire la care poate imi raspundeti dvs.
Am iesit la pensie in septembrie 2007 si conform OG100/2008 trebuia sa mi se recalculeze pensia conform anilor de gr.I de care am beneficiat , incepand cu octombrie 2009.Acum constat impreuna cu alte persoane in aceeasi situatie ca majorarea pensiei a fost doar cu cei 2% la punctul de pensie. Ma puteti lamuri daca trebuie sa mai asteptam sau am fost "sariti " din schema ? Trebuie sa facem plangeri pe undeva ?
Va multumesc anticipat si astept raspunsul dvs.”

Raspuns:

Beneficiarii Ordonantei de Urgenta nr. 100/2008 sunt persoanele care, pana la data de 01.04.2001, au lucrat cel putin 5 ani in fostele grupe I si/sau a II-a de munca si care s-au pensionat atat in baza legislatiei anterioare, cat si in baza prevederilor Legii nr.19/2000.

Acest act normativ a completat Legea nr.19/2000 in sensul ca, pentru sporul acordat pentru vechimea realizata in grupa I sau a II-a de munca, se acorda un punctaj anual de:
-0,50 pentru fiecare an de spor obtinut ca urmare a desfasurarii activitatii in grupa I de munca,
-0,25 pentru fiecare an de spor in cazul grupei a II-a de munca.

Totodata, pentru fiecare luna care depaseste un an de spor, se acorda un punctaj:
-de 0,04166 in cazul grupei I de munca;
-de 0,02083 in cazul grupei a II-a de munca.

Plata noilor drepturi rezultate din aplicarea O.U.G. nr. 100/ 2008 se va face in 4 etape, iar, ultima etapa, octombrie 2009 a ramas in vigoare si s-a aplicat incepand cu pensiile aferente acestei luni, valabila pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, in vigoare de la data de 1 aprilie 2001.

In situatia in care nu ati beneficiat de aceasta majorare, va puteti adresa printr-o cerere casei teritoriale de pensii si aceasta va dispune recalcularea drepturilor de pensie si incasarea diferentelor, in cazul in care aveti dreptul sau un raspuns administrativ, in cazul in care nu vi se aplica prevederile OUG nr. 100/2008.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie

Intrebare:

“Sunt nascut in 20.06.1950, am vechime de 25ani si 6luni (am scazut facultatea si stagiul militar). As vrea sa stiu dca pot primi pensie anticipata diminuata si la ce virsta, si de asemenea, cind am dreptul la pensia cu limita de virsta. Va multumesc.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 20 iunie 1950, varsta standard de pensionare este de 65 de ani (20.06.2015), iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani. Prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de mai sus.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare.
Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 25 ani si 6 luni, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 35 de ani, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
Cu bine,
Specialist pensii.

Optiune la pensie de urmas

Intrebare:

“buna ziua.as dorii si eu sa intreb daca matusa mea in varsta de 70 pensionara de agricultor cu pensie de 310 beneficiaza de pensie de urmas ,sotul fiind decedat din 2004 si era pensionar de stat si veteran de razboi.va multumesc.astept raspunsul dumneavoastra.”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 74 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “sotul supravietuitor care are dreptul la o pensie proprie si indeplineste conditiile prevazute de lege pentru obtinerea pensiei de urmas dupa sotul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie”.

Prin urmare, respectand cele de mai sus, matusa dvs. poate opta intre pensia proprie de agricultor si pensia de urmas dupa sotul decedat, cu conditia ca noua pensie sa fie mai favorabila.

De asemenea, conform art. 71 alin. (2) din acelasi act nromativ, “cuantumul pensiei de urmas se stabileste in conditiile art. 76, prin aplicarea unui procent asupra punctajului mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1) lit. a) si b), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) pentru un singur urmas - 50%;
b) pentru 2 urmasi - 75%;
c) pentru 3 sau mai multi urmasi - 100%.”

Din practica caselor teritoriale de pensii, in majoritatea cazurilor, pensiile de urmas au un cuantum mai favorabil decat pensiile proprii de agricultor, de aceea, in principiu matusa dvs. va avea de castigat prin depunerea unei cereri de optiune la casa teritoriala de pensii in raza careia domiciliaza.

Cu bine,
Specialist pensii.

Eliberare Certificat privind stagiul de cotizare

Intrebare:

“Buna ziua,

Doresc sa obtin un certificat de stagiu de cotizare declarate lunar de catre angajatorul Sc….srl,incepand cu luna mai 2006.
Numele meu este B.A. cod numeric….”

“Buna ziua,
De unde se pot procura aceste documente ???? Evident contra cost. Certificatul privind stagiul de cotizare si punctajul anual realizat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
M.C.”

Raspuns:
Conform art. 39 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, modificata si completata “(1) Stagiul de cotizare se certifică asiguraţilor anual, din oficiu, de către CNPAS, prin casele teritoriale de pensii.
(2) Stagiul de cotizare se certifică şi la cererea asiguraţilor, contra cost, oricând în timpul anului. Tariful serviciului respectiv se stabileşte anual de CNPAS.”

Prin urmare, va puteti adresa casei teritoriale de pensii in raza careia se afla sediul angajatorului dvs., unde firma la care v-ati desfasurat activitatea a depus declaratiile nominale privind evidenta asiguratilor, care va va elibera aceste certificate, contra cost.

Conform deciziei presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale nr. 134/2009, tariful unic pentru eliberarea Certificatului privind stagiul de cotizare si punctajul anual realizat in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, conform art. 39 alin. (2) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare este de 15 lei RON.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere la pensie limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
As dori sa va intreb care este data la care ma pot pensiona si daca ma incadrez la reducerea varstelor standard de pensionare (conf. legii 19/2000).
Mentionez ca sunt nascut pe 02.08.1956, am lucrat 17 ani si 6 luni in grupa I de munca, 4 ani grupa aIIa.
De asemena, mentionez ca am o vechime de 23 de ani, facultate 5 ani, armata 9 luni, somaj 12 luni.
Va multumesc anticipat.”

Raspuns:

Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;

b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.
In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 21 de ani si 6 luni, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 4 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 60 de ani si 6 luni (2 februarie 2017).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 17 ani si 6 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 9 ani si 7 luni si, in aceste conditii, veti beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu data de 2 ianuarie 2011, la implinirea varstei de 54 de ani si 5 luni.
Cu bine,
Specialist pensii.

Neacordare grupa de munca pentru cei care nu erau in activitate

Intrebare:

“M-am pensionat la 1 decembrie 1997 si desi am lucrat in grupa a II-a de munca , nu mi s-a recunoscut vechimea integrala in aceasta grupa mentionandu-se in Decizia de pensionare ca"la calculul vechimii in munca, perioada 18.03.69-01.12.78 ,s-a luat in considerare in grupa a III-a, intrucat numitul nu a fost in activitate la data de 01.02.1990".
Intr-adevar, a existat aceasta intrerupere in activitatea mea dar perioada lucrata in grupa a II-a este dovedita cu acte de unitatea la care am lucrat.
Intrucat nu se face trimitere la niciun act normativ (banuiesc ca este vorba de Ordinul Ministerului Muncii ,al Ministerului Sanatatii si al Presedintelui Comisiei Nationale pentru protectia Muncii nr.50/1990), nu stiu daca aceasta reglementare mai este valabila dupa intrarea in vigoare a Legii nr.19/2000.
Desi am depus toate adeverintele care reglementeaza sporurile de care am beneficiat in vederea recalcularii pensiei conform Legii, vechimea in munca nu a fost modificata ramanand cea din decizia initiala.
Va rog sa ma ajutati sa clarific aceasta situatie pentru a putea beneficia de punctajul corect cuvenit pentru perioada lucrata in grupa a II-a de munca.
Va multumesc.
Cu stima,”

Raspuns:

Intr-adevar, actele normative de acordare a grupelor de munca au precizat expres ca beneficiaza de aceasta incadrare numai personalul aflat in activitate la data aparitiei respectivului act normativ.

Astfel, art. 3 din Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 50/1990, in forma initiala, precizeaza:

Beneficiază de încadrarea în grupele I şi II de munca, potrivit celor menţionate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiştri, tehnicieni, personal de întreţinere şi reparaţii, controlori tehnici de calitate, precum şi alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de munca şi activităţile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2.
Beneficiază, de asemenea, de aceleaşi drepturi personalul muncitor din construcţii-montaj sau din alte activităţi, care realizează lucrări de extinderi, modernizări sau reparaţii ale capacităţilor de producţie şi care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii cu personalul beneficiarului încadrat în grupele I şi II de munca.”

Conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 87/1999, persoanele care la data de 01.02.1990 (inclusiv) aveau calitatea de pensionari sau nu erau in activitate şi care şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă care, potrivit reglementărilor existente până în anul 1990, erau prevăzute să fie încadrate în grupele I sau II de muncă (Ordinul nr. 50 în formă iniţială, publicat în Monitorul Oficial nr. 38 din 20.03.1990) beneficiază de drepturile conferite de încadrarea în grupă superioară de muncă.

Prin urmare, acest beneficiu nu este acordat si celor care au fost incadrati in Ordinul nr. 50/1990 republicat, cum probabil este si cazul dvs., de aceea adeverinta depusa la dosarul de pensie a fost respinsa pe acest motiv si nu poate fi luata in considerare pentru modificarea drepturilor dvs. de pensie.

Cu bine,
Specialist pensii.

Data acordare pensie de urmas si acte necesare

Intrebare:

“Buna ziua , consider ca am un caz mai special si as dori sa am un raspuns .
Am trait cu sotul meu in concubinaj din dec 1983 pina in ian 1991 .Ne-am casatorit legal in 1991 . Am 2 copii care sint 1 la liceu si are 17 ani celalalt la colegiu si are 19 ani . Sotul meu a lucrat in Romania din 1971 pina in 1992 si are 4 ani de facultate ASE .Am plecat din Romania in dec 1994 . In iulie 1997 sotul meu a decedat . As dori sa stiu daca am dreptul la pensie de urmas eu si copii si daca se plateste retro . Ce acte sint necesare ?
Va multumesc anticipat .”

“Buna ziua , cu cit timp in urma se poate acorda o pensie de urmas ? Tatal copiilor a decedat in 1997 in Canada . Nu am facut nici o cerere pina acum caci nu am ajuns in Romania . As vrea sa stiu daca depun acum acest dosar de pensie de urmas as putea beneficia de o suma retroactiva ? Copii aveau la vremea decesului 7 si 5 ani . Acum sint la facultate si colegiu si au 19 si 17 ani . Ce acte sint necesare pentru deschiderea dosarului ?”

Raspuns:


Conform art. 66 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “copiii au dreptul la pensie de urmaş:

a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).”

Prin urmare, copiii pot beneficia de pensie de urmas daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru acordarea unei pensii, conditii pe care o consideram indeplinite, ele vor fi verificate dupa depunerea dosarului de pensie de casa teritoriala de pensii unde veti depune cererea.

Prin urmare, in cazul in care copiii dvs. continua studiile peste varsta de 16 ani, ei au dreptul la pensie de urmas si, la inceputul fiecarui an scolar, in termen de 15 zile, sunt obligati sa prezinte adeverinte de la institutia de invatamant la care urmeaza cursurile, care sa ateste ca sunt elevi/student si in anul scolar care tocmai incepe.

Intrucat de la data decesului au trecut mai mult de 90 de zile, drepturile de pensie de urmas se vor acorda incepand cu data depunerii dosarului la casa de pensii, impreuna cu toate actele necesare, nefiind posibila o plata retroactiva.

Aceste acte sunt:
-cerere-tip pentru înscrierea la pensie de urmaş (anexa nr. 14 la Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000);
-actele menţionate la pensie pentru limita de varsta (pentru cazurile în care susţinătorul decedat nu avea calitatea de pensionar);
-actele de stare civilă ale solicitanţilor, respectiv buletin/carte de identitate, certificat de naştere şi certificat de căsătorie;
-decizia de pensie/talon de pensie (pentru cazurile în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-adeverinţa de studii (în cazul în care solicitantul este copilul elev sau student peste vârsta de 16 ani);
-certificatul de deces al titularului, în original şi xerocopie;
-cauza decesului, respectiv certificatul constatator al decesului (cu excepţia situaţiilor în care susţinătorul decedat avea calitatea de pensionar);
-declaraţie pe propria răspundere, din care să rezulte că urmaşul nu a fost condamnat prin sentinţă rămasă definitivă pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor comisă asupra susţinătorului decedat.

Cu bine,
Specialist pensii.

21 octombrie 2009

Informatii inscriere la pensie limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“ Va rog sa ma ajutati sa calculez varsta la care mama se poate pensiona anticipat sau pentru limita de varsta, avand in vedere ca datele dumneaei sunt:
-nascuta la 31 decembrie 1954;
-37 de ani si 1 luna -ani de munca:
-grupa I - 8 ani si 15 zile:
-grupa II- 6 ani,1 luna si 6 zile.
Va multumesc anticipat”

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 14 de ani, 1 luna si 21 zile, reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani, respectiv pana la varsta de 56 de ani si 11 luni (1 decembrie 2011).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus, conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 8 ani si 15 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 4 ani si 10 luni si, in aceste conditii, are dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Prin urmare, in situatia in care cei 8 ani si 15 zile din grupa I de munca sunt dovediti cu adeverinta sau cu carnetul de munca si sunt in procent de 100%, mama dvs. are dreptul la pensie pentru limita de varsta.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie-grupa I de munca

Intrebare:

“Am 50 ani si 3luni(femeie),o vechime de 30ani si 5luni din care22ani si7luni in grupa I,sunt in somaj de 8luni,va rog sa-mi spuneti daca pot iesi la pensie (la cerere).VA MULTUMESC!”

Raspuns:

Reducerea pentru grupa I de munca se face conform art. 167 indice 1 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, din varstele prevazute in anexa nr. 3 din acelasi act normativ.

Astfel, din analiza datelor transmise de dvs., ati desfasurat activitate in grupa I de munca o perioada de 22 ani si 7 luni, iar pentru aceasta perioada, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 13 ani, prin urmare, puteti solicita pensie pentru limita de varsta conform articolului mai susmentionat de la implinirea varstei de 50 de ani.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Buna ziua ,
Mama mea are varsta de 55 de ani si 30 la locul de munca si nu stie daca poate sa iasa la pensie anticipat si cat e cota de penalizare.
Multumesc,”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., respectiv ca mama dvs este nascuta in anul 1954, rezulta ca varsta standard de pensionare este cuprinsa, in functie de luna nasterii, intre 59 de ani si 8 luni si 59 de ani si 11 luni si stagiul complet de cotizare intre 29 de ani si 4 luni si 29 de ani si 11 luni, conform tabelului de mai jos.

Data nasterii Luna si anul pensionarii de limita de varsta Varsta standard Stagiul complet Stagiul minim
Ianuarie 1954 Septembrie 2013 59/8 29/4 14/4
Februarie 1954 Octombrie 2013 59/8 29/4 14/4
Martie 1954 Noiembrie 2013 59/8 29/4 14/4
Aprilie 1954 Ianuarie 2014 59/9 29/6 14/6
Mai 1954 Februarie 2014 59/9 29/6 14/6
Iunie 1954 Martie 2014 59/9 29/6 14/6
Iulie 1954 Mai 2014 59/10 29/8 14/8
August 1954 Iunie 2014 59/10 29/8 14/8
Septembrie 1954 Iulie 2014 59/10 29/8 14/8
Octombrie 1954 Septembrie 2014 59/11 29/10 14/10
Noiembrie 1954 Octombrie 2014 59/11 29/10 14/10
Decembrie 1954 Noiembrie 2014 59/11 29/10 14/10

Potrivit prevederilor legale in vigoare la aceasta data, pentru ca mama dvs. a realizat stagiul complet de cotizare, poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, ani scazuti din tabelul de mai sus, in functie de data nasterii.
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
Precizam ca nu putem calcula procentul de penalizare pana nu stim cu exactitate data nasterii si stagiul de cotizare exact realizat.

Cu bine,
Specialist pensii.

19 octombrie 2009

Informatii inscriere pensie anticipata partiala

Intrebare:

“Sunt nascuta in 15.11.1953, am o vechime in munca de 26 ani lucrati numai in comert.
Vreau sa ma pensionez anticipat.
1. se poate si la ce varsta?
2.ce conditii trebuiesc indeplinite
3. cu cat se diminueaza pensia pana la indeplinirea varstei de drept de pensionare?
Va multumesc!”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 15 noiembrie 1953, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 7 luni (15.06.2013), iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 29 de ani si 2 luni.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, pot solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinitii varstei standard de pensionare.

Intrucat nu ati realizat decat un stagiu de cotizare de 26 ani, mai putin decat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 29 de ani si 2 luni, nu puteti beneficia de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.

Cu bine,
Specialist pensii.

Cumul pensie anticipata cu salariul

Intrebare:

“buna seara!as dori sa intreb daca cineva care iese la pensie anticipat poate sa se angajeze cu jumatate de norma si sa primeasca si pensia sau ar fi ilegal?va multumesc anticipat!”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate parţiale se regăseşte în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I şi II cu excepţia persoanelor care exercită funcţia de consilier local sau consilier judeţean”.

Prin urmare, in cazul in care o persoana beneficiara a unei pensii anticipate se angajeaza cu contract individual de munca, indiferent daca acesta este cu norma intreaga sau cu timp partial (jumatate de norma), plata pensiei anticipate sau anticipate partiale se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca.
Cu bine,
Specialist pensii.

UE: Romania, printre cele mai mari costuri legate de imbatranirea populatiei

UE: Romania, in grupul statelor cu cele mai mari riscuri
pe termen lung din cauza „bombei cu ceas” a pensiilor de stat


Impactul imbatranirii populatiei asupra finantelor publice din statele UE va face ca efectele actualei crize financiare si economice sa para minuscule prin comparatie, arata un raport al Comisiei Europene

Romania se afla in grupul statelor cu cele mai mari riscuri pe termen lung din aceasta perspectiva, avand printre cele mai nesustenabile sisteme publice de pensii din intreaga comunitate europeana
In urmatorii 50 de ani, cheltuielile Romaniei cu pensiile in PIB vor creste de la 8,4% (2010) la 15,8% (2060), ducand Romania pe locul 5 in topul statelor UE27 cu cele mai mari cheltuieli cu pensiile in PIB
In Romania, ca si in UE, reformarea sistemului public de pensii si dezvoltarea sistemului privat de pensii sunt doua solutii recomandate pentru a reduce povara fiscal-bugetara generata de imbatranirea populatiei, pe termen lung.

Sistemele publice de pensii din Europa sunt din ce in ce mai nesustenabile, iar costurile asociate imbatranirii populatiei vor deveni in urmatorii 50 de ani tot mai impovaratoare, arata Raportul de Sustenabilitate, editia 2009, publicat la finele saptamanii trecute de Comisia Europeana. Potrivit acestui studiu, impactul bugetar al imbatranirii populatiei va depasi de cateva ori costul total al actualei crize financiare si economice, facand efectele crizei de astazi sa para nesemnificative prin comparatie. Cheltuielile publice cu pensiile (de stat) vor creste in medie, la nivelul intregii Uniuni Europene, de la 10,2% din PIB (in 2010) la 12,5% (in 2060), pe fondul reducerii natalitatii, imbatranirii si reducerii populatiei.

In acest context general, Romania se numara printre statele cu cele mai nesustenabile bugete publice de pensii din UE, ponderea in PIB a cheltuielilor cu pensiile de stat urmand aproape sa se dubleze pana in anul 2060, de la 8,4% in 2010 la 15,4%. Astfel, peste 50 de ani, Romania va fi pe locul 5 in cadrul UE in topul statelor cu cea mai mare pondere in PIB a cheltuielilor cu pensiile, fiind depasita doar de Grecia, Luxemburg, Slovenia si Cipru. Raportul Comisiei Europene arata ca Romania are un deficit de sustenabilitate de 9,1% din PIB, adica trebuie sa-si ajusteze, pe termen lung, executiile bugetare cu acest procent, pentru a ajunge la o situatie in care finantele publice sunt sustenabile si sanatoase. Cea mai mare parte din acest deficit de sustenabilitate (7,4 procente din 9,1 procente din PIB) vine din cresterea cheltuielilor cu plata pensiilor de stat.


„Romania trebuie sa-si reformeze sistemul de protectie sociala (in principal sistemul public de pensii si sistemul de sanatate) pentru a incetini aceasta crestere a cheltuielilor legate de imbatranirea populatiei”, arata raportul citat. In 2060, populatia Romaniei va numara doar 16,9 milioane de locuitori (fata de 21,3% in 2010), dintre care doar 53,6% vor fi in varsta de munca (15-64 de ani), fata de 70% in 2010. Astfel, rata de dependenta a varstnicilor (numarul persoanelor peste 65 de ani / numarul persoanelor cu varsta intre 15-64 de ani) va creste de la 21,3% in 2010 la 54% in 2060. Toate aceste evolutii demografice nefavorabile vor pune presiuni enorme pe bugetul public de pensii.

Practic, daca sistemul public de pensii este mentinut la parametrii actuali, Romania va ajunge in 50 de ani sa cheltuiasca jumatate din bugetul general consolidat numai pentru plata pensiilor publice. Pentru a preveni aceasta situatie, sunt recomandate reforme parametrice in sistemul public si dezvoltarea accelerata a sistemului de pensii private, situatie valabila si in alte state ale Uniunii, potrivit studiului citat. Acesta arata, de asemenea, ca modelul de pensii private aplicat in statele Europei Centrale si de Est contribuie decisiv la sustenabilitatea pe termen lung a bugetului public de pensii. Astfel, la orizontul anului 2060, statele cu cele mai mici cheltuieli cu pensiile publice in PIB vor fi Estonia, Letonia si Polonia, tari in care functioneaza acelasi sistem de pensii private ca si in Romania, creat si supravegheat de Banca Mondiala. De asemenea, tari ca Slovacia, Cehia, Bulgaria si Lituania, de asemenea cu sisteme similare de pensii private, vor avea cheltuieli cu pensiile in PIB mai mici decat media europeana (UE27), ca urmare a plusului de sustenabilitate adus in ecuatie de componenta privata, bazata pe fonduri de pensii.

In schimb, in top5 al statelor cu cele mai mari cheltuieli publice cu pensiile in PIB in 2060, sistemele de pensii private lipsesc sau sunt subdezvoltate. Grecia, Luxemburg, Slovenia, Cipru si Romania nu au dezvoltat inca suficient componenta privata a sistemului de pensii, motiv pentru care povara fiscala a sistemelor publice de pensii va creste accelerat pe viitor. Romania, de exemplu, are cea mai redusa rata de contributie din Europa si din lume in sistemul sau de pensii private obligatorii (Pilonul II), adica 2%.

„Pentru Romania, raportul Comisiei Europene are 3 concluzii de maxima importanta. Prima este ca sistemul public de pensii este nesustenabil si trebuie reformat rapid si eficient, inclusiv prin dezvoltarea accelerata a pensiilor private, pentru ca altfel vom ajunge in scurta vreme sa cheltuim jumatate din bugetul tarii numai pe pensii, fata de un sfert in prezent. A doua concluzie este ca sistemul de pensii private care a fost introdus recent in Romania si care functioneaza de 10-15 ani in alte state din Europa Centrala si de Est are rezultate bune, merge eficient si reduce presiunea pe sistemul public de pensii, adica exact motivul pentru care a fost aplicat initial.
A treia concluzie si cea mai importanta este ca, daca vrem ca Romania sa ajunga si ea pe un traseu sustenabil al cheltuielilor cu pensiile de stat, trebuie sa dezvoltam mai rapid sistemul de pensii private, iar acest obiectiv poate fi indeplinit prin 2 masuri simple: cresterea accelerata a contributiei virate in Pilonul II obligatoriu si stimularea prin deduceri fiscale mai mari a contributiilor voluntare in Pilonul III facultativ”, a comentat Crinu Andanut, presedintele APAPR, rezultatele studiului publicat de Comisia Europeana.


Documente aditionale:

-
Raportul original publicat de Comisia Europeana;
- Romania 2010: Probleme si solutii in sistemul de pensii;
- Comisie de experti: sistemul public de pensii din Romania este o bomba cu ceas;
- Banca Mondiala despre introducerea pensiilor private in Romania: o reforma dificila, dar de succes.

18 octombrie 2009

Informatii inscriere pensie

Intrebare:

“Buna seara,sunt nascuta in 13.12.1956 am o vechime de 33 ani 5 luni din care in gr.II 24 ani 1 luna,stagiu aferent gr.II - 6 ani,stagiu de cotizare 39 ani 7 luni la ce virsta ma pot pensiona.Iar sotul meu este nascut in1 iulie 1950 are o vechime in munca de 37 ani 1 luna, stagiu aferent gr.II 4 ani si 6 luni la ce virsta se poate pensiona.Va multumesc anticipat daca imi puteti raspunde.”

Raspuns:

1. Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 13 decembrie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 30 ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 6 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 1 an inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 59 de ani, respectiv de la 13 decembrie 2015.
Potrivit prevederilor legale, daca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 55 de ani (13 decembrie 2011).
2. Cu privire la sotul dvs., avand in vedere data nasterii acestuia, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.
Prin urmare, va beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 de ani, incepand cu data de 1 iulie 2015, intrucat pentru cei 4 ani si 6 luni, cat a desfasurat activitate in grupa a II-a de munca, nu beneficiaza de nicio reducere a varstei standard de pensionare.
Potrivit prevederilor legale, daca a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani (excluzand perioadele asimilate, cum ar fi facultatea sau armata), poate solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (1 iulie 2010).

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie si aplicare majorare punctaj grupe de munca

Intrebare:

“ma numesc T.GH., sint nascut la data de - 10 04 1952 -,si a-m o vechime in munca de - 41 –ani din care - 8 -ani in grupa - 2 -,si va rog sa-mi raspunde-ti la urma -toarele intrebari ?
1 - conform celor aratate mai sus, cind pot sa ma pensionez,la una din posibilitatile de pensiona- re actuale ?
2 - cum se calculeaza valoarea punc tului de pensie,cu includerea suplimentara a punctelor,pen - grupele de munca ?”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 10 aprilie 1952, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 35 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, intrucat ati realizat stagiul complet de cotizare de 35 ani si ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 8 ani, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 1 an si 6 luni inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 63 de ani si 6 luni, respectiv de la 10 octombrie 2015.

Potrivit prevederilor legale, daca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 60 de ani (10 aprilie 2012).
Cu privire la aplicarea Ordonantei de Urgenta nr. 100/2008, va comunicam urmatoarele:
Beneficiarii acestui act normativ sunt persoanele care, pana la data de 01.04.2001, au lucrat cel putin 5 ani in fostele grupe I si/sau a II-a de munca si care s-au pensionat atat in baza legislatiei anterioare, cat si in baza prevederilor Legii nr.19/2000.
Acest act normativ a completat Legea nr.19/2000 in sensul ca, pentru sporul acordat pentru vechimea realizata in grupa I sau a II-a de munca, se acorda un punctaj anual de:

- 0,50 pentru fiecare an de spor obtinut ca urmare a desfasurarii activitatii in grupa I de munca,
- 0,25 pentru fiecare an de spor in cazul grupei a II-a de munca.
Totodata, pentru fiecare luna care depaseste un an de spor, se acorda un punctaj:
- de 0,04166 in cazul grupei I de munca;
- de 0,02083 in cazul grupei a II-a de munca.
Plata noilor drepturi rezultate din aplicarea O.U.G. nr. 100/ 2008 se va face in 4 etape, in functie de data inscrierii la pensie.
Cu bine,
Specialist pensii.

Suspendare pensie de urmas-cumul cu salariu

Intrebari:

“Buna Ziua,
Daca eu ma angajez la o copanie privata(nu de stat) in timp ce sunt student pierd pensia de urmas pe care o iau in prezent? Care sunt conditiile ca eu sa nu pierd aceasta pensie?
Va multumesc”
“Buna ziua,
Sunt beneficiarul unei pensii de urmas primita in urma decesului tatalui meu, pensie in valoare de aproximativ 400 Ron. Daca ma angajez care este salariul maxim permis prin lege astfel incat sa nu pierd aceasta pensie.
Astept raspuns pe aceasta adresa.
Va multumesc!”

Raspuns:

In conformitate cu prevederile art. 92 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, “plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care:
d) beneficiarul unei pensii de urmas realizeaza dintr-o activitate profesionala venituri brute lunare mai mari de o patrime din salariul mediu brut pe economie, stabilit conform art. 5 alin. (3)”.

Prin urmare, in cazul in care va angajati cu contract individual de munca, pentru a primi in continuare pensia trebuie sa va incadrati in maxim ¼ din salariul mediu brut pe economie, salariu stabilit prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat la 1693 lei pentru anul 2009.
Astfel, in cazul in care venitul dvs. brut va fi mai mare de 423 lei RON, plata pensiei de urmas se suspenda incepand cu luna urmatoare datei angajarii, pentru aceasta trebuind sa inaintati casei teritoriale de pensii o cerere de suspendare si o adeverinta de la noul angajator, din care sa reiasa data incheierii contractului de munca.

Precizam ca nu are nicio influenta faptul ca angajatorul dvs. este institutie publica sau firma privata, conditiile privind suspendarea drepturilor de pensie fiind aceleasi, indiferent de angajator.
Dupa incetarea contractului, se vor respecta prevederile art. 93 din acelasi act normative, “Art. 93. - (1) Reluarea in plata a pensiilor suspendate se face la cerere, incepand cu luna urmatoare celei in care a incetat cauza suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 30 de zile de la data incetarii cauzei suspendarii.

(2) In situatia in care cererea de reluare in plata a fost depusa dupa expirarea termenului de 30 de zile, plata se face incepand cu luna urmatoare celei in care a fost depusa cererea.”
Cu bine,
Specialist pensii.

17 octombrie 2009

Pensie pentru persoana aflata in detentie

Intrebare:

“Buna ziua.
V-as ruga sa-mi raspundeti, daca se poate la urmatoarele intrebari:
O persoana aflata in detentie, care are varsta de pensionare si toate actele in regula, are dreptul la pensie?
In caz de raspuns afirmativ la prima intrebare, va rog sa ma lamuriti daca aceasta pensie poate fi incasata de o ruda de gradul I a acestuia.
Va multumesc mult.”

Raspuns:

Nu exista niciun impediment legal ca o persoana care se afla in detentie si care indeplineste conditiile privind acordarea unei categorii de pensii sa beneficieze de aceasta.

Conform art. 82 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “(1) Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a mandatarului desemnat de aceasta cu procură specială, a tutorelui sau a curatorului acesteia.

(2) Cererea de pensionare, împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege se depun la casa teritorială de pensii în raza căreia se află domiciliul asiguratului.”

De asemenea, potrivit art. 90 alin. (2) din acelasi act normativ, “Pensia se plăteşte personal titularului, mandatarului desemnat de acesta prin procură specială sau reprezentantului legal al acestuia, în funcţie de opţiune, prin mandat poştal, cont current sau cont de card, în condiţiile negociate prin convenţiile încheiate de CNPAS cu Compania Naţională «Poşta Română» - S.A., respectiv cu bănci.”

Prin urmare, o ruda de gradul I a celui aflat in detentie poate primi drepturile de pensie, cu conditia ca acesta sa fie desemnat mandatar printr-o procura speciala.

Procura specială trebuie sa conţină următoarele elemente:
- numele, prenumele, cetăţenia, data şi locul naşterii, domiciliul şi actul de identitate ale titularului dreptului la pensie (valabil la data eliberării procurii);
- numele, prenumele, datele de identificare (actul de identitate, domiciliul, data şi locul naşterii) ale mandatarului;
- obiectul mandatului (întocmirea dosarului de pensie, deschiderea contului curent personal, încasarea pensiei pentru plati curente şi restante, semnarea extrasului de cont);
- precizarea ca mandatarul are obligaţiile ce revin titularului, inclusiv cea de a anunţa în termen casei teritoriale de pensii orice schimbare intervenita în situaţia titularului, de natura sa modifice sau sa înceteze dreptul la pensie.
Procura specială este valabilă 18 luni.

Cu bine,
Specialist pensii.

Limita de varsta-grupa a II-a de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
V-as ruga ,daca se poate, sa-mi spuneti la ce data as putea iesi la pensie pentru limita de varsta.
Sunt nascuta in 8 mai 1956.
In prezent am un stagiu de cotizare de 29 ani si 2 luni, + 5 ani de facultate.
Din acest stagiu de cotizare, 14 ani si 3 luni am lucrat in grupa II de munca ( industrie chimica )
Cu stima, F.T.”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 8 mai 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.
Prin urmare, daca ati desfasurat activitate in conditii deosebite de munca (grupa a II-a de munca) o perioada de 14 de ani si 3 luni, conform celor specificate de dvs., puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, cu 3 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 57 de ani, respectiv de la 8 mai 2013.
Cu bine,
Specialist pensii.

Punctaj suplimentar grupe OUG 100/2008-octombrie 2009

Intrebare:

“Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca transa de pensii majorate care trebuia sa intre din 1 octombrie 2009( ma refer la gr. 1 de munca )se mai acorda sau nu .
Cu stima,”

Raspuns:

Beneficiarii Ordonantei de Urgenta nr. 100/2008 sunt persoanele care, pana la data de 01.04.2001, au lucrat cel putin 5 ani in fostele grupe I si/sau a II-a de munca si care s-au pensionat atat in baza legislatiei anterioare, cat si in baza prevederilor Legii nr.19/2000.

Acest act normativ a completat Legea nr.19/2000 in sensul ca, pentru sporul acordat pentru vechimea realizata in grupa I sau a II-a de munca, se acorda un punctaj anual de:
-0,50 pentru fiecare an de spor obtinut ca urmare a desfasurarii activitatii in grupa I de munca,
-0,25 pentru fiecare an de spor in cazul grupei a II-a de munca.
Totodata, pentru fiecare luna care depaseste un an de spor, se acorda un punctaj:
-de 0,04166 in cazul grupei I de munca;
-de 0,02083 in cazul grupei a II-a de munca.
Plata noilor drepturi rezultate din aplicarea O.U.G. nr. 100/ 2008 se va face in 4 etape, iar, ultima etapa, octombrie 2009 a ramas in vigoare si s-a aplicat incepand cu pensiile aferente acestei luni, valabila pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, in vigoare de la data de 1 aprilie 2001.

Cu bine,
Specialist pensii.

Contestatie expertizare medicala

Intrebare:
"Ma numesc P.C. si mama mea in varsta de 82 ani a fost diagnosticata cu dementa senila de curand si trecuta pe medicatie specifica. Acum 2 ani, in 2007 a cazut si a suferit o operatie la sold, fapt pentru care nu s-a mai putut deplasa, fiind imobilizata la pat (dupa ce a fost operata). In urma operatiei simptomele de batranete s-au accentuat, chemarea unui specialist psihiatru la dimiciliu impunandu-se. Situatia de acum este urmatoarea:
-nu se poate deplasa dacat cu greu pana la baie cu cadrul si insotita (nu din proprie initiativa)
-nu-si mai controleaza functiile (are pempersi tot timpul)
-nu se poate hrani (daca nu i se da, moare de foame)
-nu se poate spala, etc.
Deci daca nu este asistata nu poate trai. De aceea am facut toate demersurile pentru a primi indemnizatie de insotitor pentru ca o persoana sa stea in permanenta cu ea si s-a prezentat la comisie in judetul Prahova, acolo unde are domiciliul (mentionez ca eu sunt divortata, am o fata la liceu pe care trebuie s-o intretin, nu locuiesc in aceeasi localitate si nici nu o pot lua la mine, eu avand serviciu). I-a acordat indemnizatie de gradul 2, motivand ca nu are nici o internare la psihiatrie, si nici RMN. Nu am internat-o pentru ca in situatia ei nu poate sta intr-un spital, fiind imobilizata la pat si fara sa-si controleze functiile vitale, iar RMN-ul nu vad ce rosta are sa platim salvare dus-intors din moment ce afectiunea care-I afecteaza creierul este diagnosticata de medicul specialist si este evidenta (are momente cand nu ma recunoaste)
Intrebare: ce trebuie facut pentru ca sa obtina gradul I si indemnizatia adecvata avand in vedere ca:
Potrivit prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, cu modificarile si completarile urmatoare, in raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand îngrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane; Cu multumiri, P.C."
Raspuns:

In situatia in care gradul de invaliditate nu este acceptabil in functie de boala invalidanta, puteti contesta decizia medicala de incadrare in grad de invaliditate.

Aceasta se realizeaza în termen de 30 de zile de la comunicare, la oficiile de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţene sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Pot face obiectul contestaţiei gradul de invaliditate acordat, cauza invaliditatii, data ivirii invaliditatii şi valabilitatea deciziei emise de cabinetul de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca.
Contestaţia se depune la cabinetul de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca, care a făcut expertizarea sau revizuirea medicală; acestea au obligaţia de a înainta cererea în termen de 10 zile de la data înregistrării, împreună cu dosarul medical oficiului de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţean/al sectoarelor municipiului Bucureşti.

Medicii experţi ai asigurărilor sociale de la oficiile de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca judeţene/ale sectoarelor municipiului Bucureşti rezolva contestaţia în termen de 30 de zile de la data înregistrării acesteia.

Dacă prin decizia emisă se rezolva favorabil contestaţia, bolnavul fiind încadrat într-un grad superior de invaliditate, noua decizie înlocuieşte pe cea care face obiectul contestaţiei, cu valabilitate de la aceeaşi data; în situaţia în care se respinge contestaţia, iar bolnavul este încadrat într-un grad inferior de invaliditate, decizia de expertiza medicală se aplica începând cu luna următoare aceleia în care a fost emisă; când se menţine acelaşi grad de invaliditate se păstrează elementele şi valabilitatea deciziei anterioare.

Deciziile rămase definitive pot fi revizuite în caz de erori de către unitatea de expertiza medicală şi recuperare a capacităţii de munca care le-a emis, la sesizarea partii interesate sau a organelor de control ale CNPAS.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere la pensie limita de varsta-grupa I de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Numele meu este M.I.
Data nastere: 23.02.1953
Am lucrat 34 ani, 4 luni si 13 zile si am fost disponibilizat in martie anul curent
Am introdus dosarul de solicitare iesire la pensie pe data de 01.06.2009, dar nu am primit raspuns
As dori daca se poate sa ma ajutati sa imi spuneti va rog foarte mult care sunt sansele mele de a iesi la pensie, avand in vedere ca mi s-a spus ca sunt anumite probleme dar nimeni nu imi spune nimic.
Va supun atentiei urmatoarele spre analiza:
- vechime totala : 34 ani, 4 luni si 13 zile din care :
A) 18 ani si 10 luni - grupa I si
B) 7 ani,7 luni , 8 zile - grupa a IIa
Astept un raspuns din partea dvs.
Va multmesc dn suflet
Cu stima,
O zi buna”

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:

a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si a II-a de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 26 de ani, 5 luni si 8 zile, (18 de ani si 10 luni, in grupa I de munca si 7 ani, 7 luni si 7 zile in grupa a II-a de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 6 ani, respectiv pana la varsta de 59 de ani (23 februarie 2012).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai favorabile, astfel:
-pentru o perioada de 18 ani si 10 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 10 ani si 10 luni si, in aceste conditii, aveti dreptul deschis la pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Prin urmare, in situatia in care cei 18 ani si 10 luni din grupa I de munca sunt dovediti cu adeverinta sau cu carnetul de munca si sunt in procent de 100%, casa de pensii va emite o decizie de admitere a dosarului dvs. de pensie. Termenul de solutionare a fost depasit, ceea ce inseamna ca puteti sa mergeti in audienta la unul dintre directori pentru a va interesa de situatia dosarului si cauzele intarzierii.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii stabilire pensie pentru limita de varsta

Intrebare:

“Mama mea este nascuta in 1951. Momentan este pensionata anticipat pe baza de grupa. Va rog sa mi spune ti daca poate beneficia de pensia de limita de varsta si ce trebuie facut pentru asta. Va multumesc!”

Raspuns:

Din analiza celor spuse de dvs., reiese ca mama dvs. este nascuta in anul 1951, din pacate nu reiese si luni, astfel incat varsta standard de pensionare in cazul mentionat este cuprinsa intre 58 de ani si 8 luni si 58 de ani si 11 luni, conform anexei nr. 9 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, dupa cum urmeaza:

Luna şi anul Luna şi anul Vârsta Stagiul Stagiul
naşterii pensionării asiguratului complet minim

Ianuarie 1951 Septembrie 2009 58/8 27/4 12/4
Februarie 1951 Octombrie 2009 58/8 27/4 12/4
Martie 1951 Noiembrie 2009 58/8 27/4 12/4
Aprilie 1951 Ianuarie 2010 58/9 27/6 12/6
Mai 1951 Februarie 2010 58/9 27/6 12/6
Iunie 1951 Martie 2010 58/9 27/6 12/6
Iulie 1951 Mai 2010 58/10 27/8 12/8
August 1951 Iunie 2010 58/10 27/8 12/8
Septembrie 1951 Iulie 2010 58/10 27/8 12/8
Octombrie 1951 Septembrie 2010 58/11 27/10 12/10
Noiembrie 1951 Octombrie 2010 58/11 27/10 12/10
Decembrie 1951 Noiembrie 2010 58/11 27/10 12/10


Prin urmare, poate solicita pensie pentru limita de varsta la varstele mentionate mai sus, daca s-a inscris la pensie anticipata anterior acestor varste.
Trecerea la pensie pentru limita de varsta se face la cerere, iar drepturile se acorda cu data de intai a lunii urmatoare depunerii cererii.

Nu va putem preciza nicio reducere a varstei standard de pensionare intrucat informatiile oferite de dvs. sunt extreme de sumare.

Cu bine,
Specialist pensii.

14 octombrie 2009

Stagiu de cotizare eronat

Intrebare:

“Va rog sa aveti amabilitatea sa -mi spuneti parerea d-voastra la urmatoarea situatie:
- incepand cu data de 01 .08.2009 am primit decizie de pensionare pe caz de boala gradul ll
- din cartea de munca rezulta perioade fara intrerupere 14.11.1975 - 15.12.2008 si 01.04.2009 -31.07.2009
- perioada 16 dec 2008 - 31 dec. 2008 este intrerupta ( fara activitate )
- perioada 01.01.2009 - 31.03.2009 am beneficiat de indemnizatie tranzitorie de la Parlamentul Romaniei conf Legii nr.96/2006 art.41,alin (6)
Din calculul meu de nespecialist ar rezulta un stagiu de cotizare de 33 ani si 8 luni
In decizia de pensionare de casa de pensii se mentioneaza un stagiu de cotizare de 33 ani,3 luni si 19 zile
Care este parerea d-voastra
Cu deosebita stima, C.O.”

Raspuns:

Din calculul celor precizate de dvs., rezulta un stagiu de cotizare total de 33 de ani, 8 luni si 1 zi, care ar fi trebuit sa apara si pe decizia dvs. de pensionare de invaliditate.
In situatia in care cele precizate sunt reale, sunt doua cauze posibile pentru stabilirea unui stagiu diferit de cotizare:
-o eroare a casei teritoriale de pensii la calculul acestuia, care poate fi reparat retroactiv dupa constatarea ei. In acest sens, puteti inainta casei de pensii o petitie pentru verificarea drepturilor dvs. de pensie.
-unul dintre angajatorii de dupa data de 1 aprilie 2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, nu a depus declaratiile nominale privind evidenta asiguratilor pentru lunile care lipsesc din stagiul dvs. de cotizare si, prin urmare, aceste perioade nu au fost luate corect in calcul. Calea de urmat este aceeasi: petitie la casa de pensii, care este obligata sa va raspunda in termen de 30 de zile, iar apoi sa faceti demersuri la angajatorul care a gresit pentru rectificarea perioadelor lipsa, iar ulterior decizia initiala de pensie se va revizui.
Cu bine,
Specialist pensii.

13 octombrie 2009

Cumul pensie cu salariul

Intrebare:

“Tatal meu are dreptul sa iese la pensie in nov 2010,dar din motive de sanatate trebuie sa iese la pensie anticipata anul acesta.Pentru acest lucru,a facut o cerere catre seful sau(mentionez ca lucreaza la patron),prin care solicita incetarea muncii incepand cu 1.10.2009,deoarece iese la pensie anticipat.Nelamuririle mele sunt urmatoarele:tata va mai lucra pina ii vine decizia de pensionare adica dupa data de 1.10.2009?Daca se va simti bine cu sanatatea,cind se va putea reangaja(tata este sofer si am vazut o gramada de soferi pensionari care lucreaza).Va multumesc .”

Raspuns:

Conform prevederilor art. 41 alin. 6 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, “in situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.”
In acelasi sens, art. 56 alin. d) din Codul muncii (legea nr. 53/2003) prevede ca incetarea contractului individual de munca nu se poate realiza decat dupa comunicarea deciziei de admitere a dosarului de pensie.
Prin urmare, in mod normal, tatal dvs. trebuie sa continue activitatea pana la primirea deciziei de pensionare, in situatia in care pensionarea este motivul incetarii contractului.
El se poate reangaja in urmatoarele conditii:

-in perioada primirii pensiei anticipate, nu se pot cumula drepturile de pensie cu veniturile din activitati profesionale (contract de munca, in speta), prin urmare, pensia anticipata se va suspenda pe perioada cumularii;
-dupa data de 1 noiembrie 2010, cand va trece in categoria pensionarilor pentru limita de varsta, el poate cumula pensia cu orice alta activitate si cu orice nivel al veniturilor.
Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii pensie pentru limita de varsta si anticipata partiala

Intrebare:

“Datele mele sunt urmatoarele:
Data nasterii: 21.10.1949.
Sex: masculin.
Absolvent facultate curs de zi 5 ani: 1973.
Data angajarii: 12.09.1973 cu vechime neintrerupta pana in prezent.
In perioada 1974 - 1983 am fost incadrat in Grupa a II-a de munca 4 ani, 8 luni si 19 zile si in Grupa a I-a de munca 3 ani, 10 luni si 21 de zile.
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. La ce varsta ma pot pensiona pentru limita de varsta?
2. La ce varsta ma pot pensiona anticipat ?
3. Care este procentul de penalizare in cazul pensionarii anticipate?
4. Daca aveti informatii suplimentare in legatura cu modificari ale legislatiei in vigoare privind pensionarea anticipata in anul viitor”

Raspuns:

1. Avand in vedere faptul ca sunteti nascut la data de 21 octombrie 1949, varsta standard de pensionare este de 64 de ani si 11 luni (21.09.2014), iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 34 de ani si 11 luni.

In conditiile in care ati desfasurat activitate in grupa I si grupa a II-a de munca o perioada totala de 8 ani, 7 luni, 10 zile, beneficiati de reducerea varstei standard de pensionare cu 1 an si 6 luni, respectiv pana la varsta de 63 de ani si 5 luni (21 martie 2013).
2. Potrivit prevederilor legale, pentru ca ati realizat stagiul complet de cotizare, puteti solicita inscrierea la pensie anticipata partiala cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la implinirea varstei de 59 de ani si 11 luni (21 septembrie 2009).
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parţiale nu se au în vedere stagiile asimilate (cum ar fi armata, facultatea sau perioada cat a beneficiat de pensie de invaliditate).
3. Cuantumul (valoarea) pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acesteia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta-standard de pensionare, conform tabelului:

Stagiul de cotizare realizat peste stagiul standard complet de cotizare prevăzut de lege Procentul de diminuare pentrufiecare lună de anticipare (%)
Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Peste 7 ani 0,15
Peste 8 ani 0,10
Între 9 şi 10 ani 0,05

Avand in vedere stagiul mentionat de dvs.-peste 38 de ani, atunci diminuarea ar fi in jur de 21 %, calculati astfel:
-stagiul de cotizare peste 38 ani-diminuare cu 0,35% pe luna de anticipare
-inscriere la pensie anticipata partiala in 2009-60 luni pana la varsta standard de pensionare de 65 de ani
-0,35% x 60 de luni = 21 %.
4. Pentru informatii cu privire la modificarile legislative din noua lege a pensiilor privind pensionarile anticipate, va rugam sa consultati Proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice la adresa http://www.mmuncii.ro/pub/imagemanager/images/file/Proiecte%20legislative/061009Proiect_lege_pensii.pdf
Cu bine,
Specialist pensii.

Revizuire medicala periodica

Intrebare:

“buna ziua,
am si eu cateva lucruri de lamurit si sa mi se dea un raspuns sa stiu ce pot face.
data nasterii:2.05.1956 :53 ani si 6 luni
pensionara invaliditate gr.II de 10 ani
ani munca:21 si 6 luni Gr.III
Intrebarea mea:cand pot sa fac ultima revizuire medicala?/???
Va multumesc mult!A.C.”

Raspuns:

Analizand cele precizate in mesajul trimis, aveti urmatorul stagiu de cotizare:
-21 ani si 6 luni in conditii normale de munca;
-10 ani-stagiu asimilat, respectiv perioada cat ati beneficiat de pensie de invaliditate.
Total 31 de ani si 6 luni.

Conform art. 62 alin. (7) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “nu sunt supuşi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de muncă;
b) au împlinit vârstele prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă;
c) au vârsta mai mică cu până la 5 ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.”

Prin urmare, avand in vedere ca ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, nu veti mai fi supusa revizuirii medicale periodice incepand cu varsta de 55 de ani, incepand cu data de 2 mai 2011, cu 5 ani inainte varstei standard de pensionare de 60 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

12 octombrie 2009

Inscriere pensie anticipata partiala-grupa I de munca

Intrebare:

“Sunt nascut la data de 02.02.1959 si am 32 de ani de vechime, din care 22 si o luna grupa I. As dori sa stiu cand pot iesi la pensie anticipata.
Multumesc anticipat”

Raspuns:

Conform art. 167 indice 1 alin. (1) din legea nr. 19/2000, “intr-un interval de 10 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care au desfasurat activitati incadrate in grupa I de munca, conform legislatiei anterioare, pot solicita pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare, conform tabelului nr. 4”.
Prin urmare, articolul mai susmentionat, modificat in forma de astazi prin Legea nr. 250/2007, permite reducerea varstei standard de pensionare pentru grupa I de munca conform tablelului nr. 4 din Legea nr. 19/2000 pana la data de 1 aprilie 2011.
Intrucat nu va incadrati la pensie pentru limita de varsta pana la data mentionata mai sus, reducerea se va face conform tabelului nr. 1 din lege privind conditiile deosebite de munca, respectiv o reducere de 5 ani pentru cei 22 de ani si o luna de grupa I de munca.

Prin urmare, avand in vedere aceasta reducere, precum si cea privind pensia anticipate partiala, ambele de 5 ani din varsta standard de pensionare, puteti solicita atat pensie pentru limita de varsta, cat si pensie anticipata partiala la varsta de 60 de ani, urmand sa primiti pensia mai favorabila, respectiv pensia pentru limita de varsta la data de 2 februarie 2019.

Cu bine,
Specialist pensii.

Informatii inscriere pensie limita de varsta

Intrebare:

“Buna ziua,ma numesc M.Rodica si as dori calcularea pensie la limita de varsta.Sunt nascuta la data de 18 octombrie 1956,incepand cu luna ianuarie 1973 pana in luna august 1979 am lucrat la grupa a treia de munca.Din 1990 septembrie pana in 23 aprilie 2009 grupa a doua de munca(conditii deosebite).Multumesc”

Raspuns:

Avand in vedere faptul ca sunteti nascuta la data de 18 octombrie 1956, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, iar stagiul complet de cotizare cerut de lege este de 30 de ani.

In conformitate cu dispozitiile art.42 alin.(1) din Legea nr.19/2000, asiguratii care au realizat stagiul complet de cotizare si care si-au desfasurat activitatea total sau partial in conditii deosebite de munca au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare conform tabelului nr.1 din lege.

Prin urmare, intrucat nu ati realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege de 30 de ani, nu puteti solicita inscrierea la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare.

Daca realizati stagiul complet de cotizare de 30 de ani, puteti beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani, respectiv pana la implinirea varstei de 56 de ani-18 octombrie 2012.
Cu bine,
Specialist pensii.