Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

31 octombrie 2010

Persoana cu handicap accentuat - pensie de limita de varsta sau anticipata

Intrebare:

„Sunt nascuta in data de 17.08.1952, si sunt handicapata de gradul II inca de la varsta de 7 ani.In acest moment beneficiez de ajutor de ajutor de handicap de 230 RON/luna.Dealungul anilor am cotizat si eu aproximativ 5 ani, si as vrea sa stiu care este perioada minima de cotizare la persoanele cu handicap de gradul II.Cand am facut hartiile medicale mi s-a spus, ca dupa 10 ani pot sa cer si eu pensia de drept.

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu aceasta informatie, pt ca este vorba de mama mea care nu poate sa deplaseze doar foarte greu.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere data nasterii persoanei in cauza, respectiv 17 august 1952, varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 2 luni, conform prevederilor Legii nr. 19/2000, iar stagiul complet de cotizare prevazut de lege este de 28 de ani si 4 luni.

Conform art. 47 mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 49 de ani si 2 luni, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 18 ani, 10 luni si 20 zile).

Prin urmare, in conditiile prezentate de dvs., nu aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art. 47 alin. 1 mentionat mai sus intrucat nu indepliniti conditia de minim doua treimi din stagiul complet de cotizare, conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.


Cu bine,
Specialist pensii.

5 comentarii:

Anonim spunea...

sper sa nu fie pre tarziu raspunsul din data de 02.02.2012
sunt o pers cu acelasi grad si din ce am citit eu poti cere o pensie de invaliditate, PENSIE DE INVALIDITATE, care se va transforma automat la obtinerea varstei in pensie normala.

Anonim spunea...

sunt surd,ajut pt fratele meu nascut 25 aug 1964 surdomutitate congenital are certificat accentuat are vechime munca 26 ani, a terminat somaj,acum...poate primi pensie anticipat?? va multumesc.

pensie spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Mirce spunea...

Ma numesc Mirecea siam 56 de ani sunt profesor cu o vechime de 32 de aniin invatamant.Acum 3 ani am dobandit un handicap accentuat.Cum as putea sa ma pensionez anticipat fara sa pierd pensie? Va multumesc!

Anonim spunea...

baiatul meu e diacnosticat cu sida de la varsta de 4 anii primaste o pensie in tara asi dori sa vina sa locuiasca cu mine in spania pot sa-l transfer cu tratamentul si pensia in spania unde trebuie sa ma adresez va multumesc