Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

10 octombrie 2010

Informatii inscriere pensie - grupa I si II de munca

Intrebare:

“Ma numesc A.A.,nascuta in 31.10.1961 in varsta de 49 de ani, 30 de ani in campul muncii, 14 ani si 10 luni in grupa 1, 1 an si 7 luni in grupa II, 12 ani si 1 luna grupa III si 2 ani de somaj. ma intereseaza daca la anu' cand voi implini 50 de ani pot sa raman la pensie? mentionez ca somajul a fost efectuat dupa 30 de ani de munca. multumesc anticipat! astept raspunsul d-voastra.”

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si grupa II de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 16 ani si 5 luni (14 ani si 10 luni, in grupa I de munca si 1 an si 7 luni, in grupa II de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 3 ani si 6 luni, respectiv pana la varsta de 56 de ani si 6 luni (1 mai 2018).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 14 ani si 10 luni lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 8 ani si 5 luni, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 1 mai 2018, cand veti implini varsta de 56 de ani si 6 luni.
Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Buna seara.Ma numesc M.N. Sunt din GALATI.Asi dori o informatie pentru pensie pentru mama mea. Are varsta de 55 ani si 3 luni.Are 22 ani de munca an gaze toxice grupa 1 si grupa doi.Asi dori sa stiu daca poate iesi la pensie sau an ce an va putea iesi la pensie.VA MULTUMESC BUNA SEARA