Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

23 octombrie 2010

Persoana cu handicap accentuat - pensie de limita de varsta conditii

Intrebare:

„va rog ajutati-ma si pe mine sora mea are 43 de ani in decembrie are grad handicapat gradul 2 accentuat si 17 ani vechime nu aude nu vorbeste si la servici in momentul actual este foarte discriminata. va multumesc”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.
Astfel, avand in vedere data nasterii persoanei in cauza, varsta standard de pensionare este de 60 de ani (pentru femei), conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 20 de ani).

Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: