Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

7 octombrie 2010

Pensie pentru limita de varsta - persoana cu handicap accentuat

Intrebare:

„Buna ziua,
Ma numesc M.F. si am o intrebare. Mama mea doreste sa iasa la pensie, nascuta pe 24.04.1961, cu handicap grad II din nastere(surdo-mut) si o vechime de 23 de ani. As dori sa stiu daca poate beneficia de reducerea varstei de pensionare si la ce varsta se poate pensiona.”

Raspuns:

Conform art. 47 alin. (1) din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, “persoanele asigurate care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat, în funcţie de gradul handicapului, beneficiază de reducerea stagiilor de cotizare şi a vârstelor standard de pensionare prevăzute de anexa nr. 3, astfel :

a) cu 15 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap grav ;
b) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap accentuat ;
c) cu 10 ani, reducerea vârstei standard de pensionare dacă au realizat stagiul complet de cotizare, pentru cei cu handicap mediu. “

Prin urmare, in situatia in care vechimea in munca este in totalitate realizata in conditii de handicap preexistent, deci dupa data ivirii handicapului, astfel cum este aceasta atestata in certificatul de incadrare in grad de handicap, beneficiaza de o reducere de 10 ani din varsta standard de pensionare.

Astfel, avand in vedere data nasterii mamei dvs., varsta standard de pensionare este de 60 de ani (pentru femei), conform prevederilor Legii nr. 19/2000.
Conform art. 47 mentionat mai sus, se poate inscrie la pensie pentru limita de varsta incepand cu varsta de 50 de ani, daca handicapul este preexistent calitatii de asigurat şi dacă a realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare (respectiv minim 20 de ani, conditie pe care o indeplineste).
Prin urmare, in conditiile prezentate de dvs., are dreptul la pensie pentru limita de varsta conform art. 47 alin. 1 mentionat mai sus incepand cu varsta de 50 de ani (24 aprilie 2011), conform prevederilor legale in vigoare la aceasta data.

Cu bine,
Specialist pensii.

Un comentariu:

elena spunea...

MA numesc elena am 57 ani ,24 ani vechime in campul muncii,4 ani pensie de handicap gr. 3 mediu,si as vrea sa stiu daca beneficiez de facilitatea art.47 de iesire la pensie la limita se varsta.V A multumesc