Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

24 octombrie 2010

Pensie pentru limita de varsta-grupa I si II de munca

Intrebare:

“Buna ziua,
Am o rugaminte, daca se poate sa-mi calculati varsta pensionarii in urmatoarele conditii:
- nascut la data de 26.03.1955
- vechime in campul muncii cu contrubutia platita de 30 ani si 2 luni
- am lucrat in grupa 1 o perioada de 10 ani 6 luni si 25 zile
- am lucrat in grupa a 2 a o perioada de 8 ani 9 luni si 5 de zile
- am absolvit facultatea de electrotehnica cu durata de 5 ani
- am efectuat stagiul militar de 9 luni
Va multumesc, astept vesti. ”

Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 44 indice 1 din Normele de aplicare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, aprobate prin Ordinul MMSS nr. 340/2001, “persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în grupa I şi II de munca în baza legislaţiei anterioare beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel:
a) fie se cumulează perioadele lucrate în grupa I şi II de munca şi se face reducerea vârstei conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege, corespunzătoare locurilor de munca în condiţii deosebite;
b) fie se face reducerea vârstei pe fiecare grupa de munca (pentru grupa II de munca din tabelul nr. 1 de la art. 42 din lege şi pentru grupa I de munca din tabelul nr. 4 de la art. 167^1 din lege) şi se alege reducerea cea mai avantajoasă.
Reducerea conform tabelului nr. 4 de la art. 167^1 din lege pentru grupa I de munca nu se cumulează cu reducerea conform tabelului nr. 1 de la art. 42 din lege pentru grupa II de munca”.

In cazul concret trimis de dvs., va precizam urmatoarele, avand in vedere prevederile legale de mai sus:
a. Cumuland perioadele lucrate in grupa I si grupa II de munca, rezulta un total stagiu realizat in grupe superioare de munca de 19 ani si 4 luni (10 ani, 6 luni si 25 zile, in grupa I de munca si 8 ani, 9 luni si 5 zile, in grupa II de munca), reprezentand o reducere a varstei standard de pensionare conform tabelului nr. 1 din lege de 4 ani, respectiv pana la varsta de 61 de ani (26 martie 2016).
b. Aplicand pct. b, mentionat mai sus,conditiile de inscriere la pensie pentru limita de varsta sunt mai defavorabile, astfel:
-pentru o perioada de 10 ani, 6 luni si 25 zile lucrata in grupa I, varsta standard de pensionare prevazuta in anexa nr. 3 se reduce cu 6 ani, dar, intrucat prevederile acestui articol sunt in vigoare pana la data de 01.04.2011, varsta dvs. nu va confera dreptul de a beneficia de pensie pentru limita de varsta conform articolului mai sus mentionat.
Avand in vedere cele de mai sus, rezulta ca reducerea mai favorabila este cea prevazuta de pct. a, respectiv data inscrierii la pensie va fi 26 martie 2016, cand veti implini varsta de 61 de ani.
Cu bine,
Specialist pensii.

Niciun comentariu: