Adresa noastra de e-mail este
desprepensii@gmail.com

31 octombrie 2010

Ordonanta privind posibilitatea platii retroactive pe 5 ani a contributiei de asigurari sociale

Prezenta forma a fost adoptata in sedinta Guvernului din data de 28 octombrie 2010, urmand ca probabil sa apara in Monitorul Oficial in cursul zilei de 1 noiembrie.
ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ
privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane
în sistemul public de pensii


În temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă:

Art.1 – (1) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.
(2) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă persoanele pentru care există obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, în conformitate cu Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condiţiile, prevăzute de lege, privind vârsta standard de pensionare.
(4) Vârsta standard de pensionare prevăzută la alin.(2) este cea din anexa nr.3 la Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, aşa cum este detaliată în anexa nr.9 la Ordinul nr. 340/2001 al ministrului muncii şi solidarităţii sociale pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Perioadele pentru care, în condiţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, persoanele prevăzute la alin. (1) achită contribuţia de asigurări sociale se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.


Art.2 – (1) Persoanele interesate, prevăzute la art.1 alin. (1) încheie un contract de asigurare socială, până la data de 31 decembrie 2010, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă.
(2) Contractul de asigurare socială prevăzut la alin. (1) se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia, desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii din raza teritorială de domiciliu sau reşedinţă a persoanei interesate sau, după caz, a mandatarului.

Art.3 – Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale, sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Art.4 – (1) Contribuţia de asigurări sociale datorată, se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul, a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii.
(2) Baza lunară de calcul prevăzută la alin.(1) o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară, garantat în plată, este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului.
(3) Valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la alin. (2), utilizat la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, este următoarea:
a) pentru anul 2005 (octombrie – decembrie) – 310 lei;
b) pentru anul 2006 – 330 lei;
c) pentru anul 2007 – 390 lei;
d) pentru ianuarie – septembrie, inclusiv, 2008 – 500 lei;
e) octombrie – decembrie 2008 – 540 lei:
f) pentru anul 2009 – 600 lei;
g) pentru anul 2010 – 600 lei.

Art.5 – Cota de contribuţie de asigurări sociale, prevăzută la art.4 alin.(1), care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate, este următoarea:
a) pentru anul 2005 - 31,5%;
b) pentru anul 2006 - 29,15%;
c) pentru anul 2007 - 29%;
d) pentru ianuarie – noiembrie, inclusiv, 2008 – 29%;
e) pentru decembrie 2008 – 27,5%;
f) pentru ianuarie 2009 – 28%;
g) pentru februarie – decembrie 2009 – 31,3%;
h) pentru anul 2010 – 31,3%.

Art.6 – (1) Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010.
(2) Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale calculată potrivit prevederilor art.4 şi art.5 se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică.
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale se efectuează prin mandat poştal sau prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv în numerar la casieria casei teritoriale de pensii în raza căreia se află domiciliul solicitantului.

Art.7 – Baza lunară de calcul la care se achită contribuţia de asigurări sociale, respectiv cea prevăzută la art.4 alin.(2), se foloseşte la calculul punctajului lunar utilizat, potrivit legii, la stabilirea cuantumului pensiei din sistemul public de pensii.

11 comentarii:

Anonim spunea...

In general, informatiile prezentate pe acest blog sunt foarte interesante, deosebit de documentate si superutile ; in acest caz insa, ar trebui sa fie mai rezervat ...
Ar trebui asteptat sa apara in Monitorul Oficial ordonanta de urgenta a guvernului si dupa aceea sa ni se prezinte textul actului.
Asta, deoarece :
1. sunt cazuri cind de la guvern (sau parlament) a plecat un text si in M.O. a aparut alt text ;
2. textul odonantei (asa cum a fost postat) nu apare nici pe site-ul Guvernului, nici pe al Ministerului Muncii (ca sa nu mai spunem ca pe cele doua site-uri apar comunicate privind ordonanta, dar cu date diferite).

Ce ar fi deosebit de interesant, ar fi de comentat prevederile Ordonantei din punct de vedere practic (vorba latinului : cui prodest ?).
Si o nedumerire : unde este URGENTA la aceasta ordonanta ?...

Specialist Pensii spunea...

Multumesc pentru aprecieri.
Sa speram ca nu va fi cazul de modificari ale ordonantei pana la aparitia in Monitorul Oficial, dar daca va fi vorba de asa ceva, vom face cuvenitele rectificari.
Vom discuta ulterior si cum se va aplica aceasta ordonanta din punct de vedere practic si vom afla din preambulul actul normativ despre care discutam si unde este urgenta.
Multumim pentru comentariu, vom incerca sa tinem cont de ideile dvs.

Anonim spunea...

buna ziua
foarte util, multumim.
am inca nelamuriri:
1. aceasta cotizatie conteaza la calcul vechime, adica se mareste nr ani vechime in munca cu 5 ani, sau la calcul suma pensie?
2. daca se doreste plata a mai putin de 5 ani, se plateste aferent anilor incepand cu 2005 ?
3. calculul este lunar? exemplu: pe 2005 vine 3*[(31,5+inflatie)% *310] ?
multumim

Specialist Pensii spunea...

Multumim pentru aprecieri.
Va raspundem punctual la intrebarile dvs.:
1. Perioada de contributie conform OUG nr. 94/2010 se ia in calcul atat ca stagiu de cotizare (vechime in munca), dar si la stabilirea punctajului mediu anual, sumele asigurate fiind considerate sume contributive in sistemul public de pensii.
2. Daca se doreste plata unei perioade mai scurte, se va plati pentru perioada aleasa, indiferent care este aceasta: 2005, 2006, 2010 sau orice alt an sau perioada.
3. In privinta modalitatii de calcul, in functie de perioada aleasa, aceasta este lunar, dupa cum urmeaza:
cota de contributie individuala x salariul minim pe economie (sau, dupa caz, un venit asigurat mai mare) x indicele de inflatia = contributie de asigurari totala, care include si indicele de inflatie.
In acest fel, se calculeaza sumele pentru fiecare luna.

Anonim spunea...

As dori sa aflu exact
- care sunt actele necesare pentru intocmirea dosarului
- cine calculeaza si cum suntem informati despre suma ce trebuie platita
- cum se plateste
- daca exista posibilitatea de transfer bancar si care sunt detaliile contului
- data de la care se efectueaza tranzactiile si data limita pana la care se efectueaza aceste plati ( informatiile in media sunt contradictorii)

Specialist Pensii spunea...

Va rugam sa va adresati in acest sens casei teritoriale de pensii in raza careia aveti domiciliul sau resedinta dvs. sau mandatarul dvs., la Serviciul Contributii-Contracte de asigurare.
Aceasta institutie are obligatie sa va acorde sprijinul pentru toate informatiile solicitate.

Anonim spunea...

as dori sa stiu daca se mai poate plati si dupa 31 decembrie 2010 aceasta contributie de asigurari sociale

Specialist Pensii spunea...

Raspunsul este NU.

Anonim spunea...

Va rog sa ma ajutati! Am un AF care functioneaza de aproape 13 ani (profitul este sub salariul minim pe economie),nu am platit nici o contributie pina acum la pensii,iar acum am primit o instiintare de la casa de pensii sa ma prezint la ei .Mapoate obliga sa platesc de 5 ani in urma?nu am de unde sa-i platesc.

Anonim spunea...

Va rog sa ma ajutati! Am un AF care functioneaza de aproape 13 ani (profitul este sub salariul minim pe economie),nu am platit nici o contributie pina acum la pensii,iar acum am primit o instiintare de la casa de pensii sa ma prezint la ei .Mapoate obliga sa platesc de 5 ani in urma?nu am de unde sa-i platesc.

Anonim spunea...

Buna ziua!
Nu am lucrat in Romania niciodata si asi vrea sa stiu daca se poate plati vechimea pentru pensii adica pentru 15-16 ani.Am 37 de ani si asi dori sa platesc vechimea pentru pensii de la virsta de 16-18 ani pina acum.Asi dori sa stiu daca se poate plati

Va multumesc!